Μεταξύ μας, όλοι ξέρουμε ότι οι δίαιτες που κάνουμε έχουν δύο αφετηρίες: πρώτον τη…
Δευτέρα και δεύτερον λίγο καιρό πριν από κάποιο γεγονός που θέλουμε να δείχνουμε πιο εμφανίσιμοι, είτε αυτό είναι κάποιο κοινωνικό γεγονός είτε απλώς το καλοκαίρι. Και εν συνεχεία, μόλις περάσει αυτός ο στόχος, την εγκαταλείπουμε μέχρι την επόμενη φορά.
Όμως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος και να νιώσουμε καλύτερα με το σώμα μας: όχι μόνο η διατροφή μας θα πρέπει να είναι διαρκώς ισορροπημένοι αλλά επιπλέον, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε τα περιττά κιλά μακριά θα πρέπει να επιμείνουμε σε μια δίαιτα για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Μια επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι μια 12μηνη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες χημικές αλλαγές στο σώμα, επιτρέποντάς του να διατηρήσει το νέο του βάρος. Προηγούμενες έρευνες είχαν αποκαλύψει ότι το σώμα αντιδρά στις δίαιτες με ένα κύμα ορμονών που προκαλούν το αίσθημα της πείνας, ενώ τα κύτταρά μας αποθηκεύουν περισσότερες θερμίδες ως λίπος.
Ωστόσο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι αυτοί οι μηχανισμοί επιβίωσης του σώματος μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να ακολουθήσουμε τη δίαιτα για έναν χρόνο.
Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί ώστε να αντιστέκεται στην απώλεια του βάρους – ένας αμυντικός μηχανισμός που θα βοηθήσει την επιβίωση σε περιόδους έλλειψης τροφής. Για όσους όμως προσπαθούν να χάσουν βάρος, αυτό δυσκολεύει εξαιρετικά την κατάσταση.
«Είναι μια απόλυτα φυσική μέθοδος για τη διατήρηση της ζωής – αν δεν τρώμε, θα πεθάνουμε», δήλωσε ο Signe Sorensen Torekov, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Γι ‘αυτό το αίσθημα της πείνας είναι τόσο ισχυρό».
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, η ομάδα των ερευνητών έβαλε 20 παχύσαρκα άτομα σε αυστηρή δίαιτα για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, ώστε να τους βοηθήσει να χάσουν κατά μέσο όρο 12 κιλά.
Μετά από αυτή την περίοδο, ακολούθησαν άλλοι 12 μήνες συγκεκριμένης δίαιτας, ώστε να μην ξαναπάρουν κιλά. Στο τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα σώματά τους βρέθηκαν να παράγουν μικρότερες ποσότητες γκρελίνης (της γνωστής και ως «ορμόνη της πείνας») και μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης GLP-1, η οποία καταστέλλει την όρεξη.
Ο Δρ Torekov εξήγησε: «Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν όταν χάνετε πολύ βάρος, τότε το σώμα σας παλεύει σκληρά για να το ανακτήσει. Αλλά στην πραγματικότητα βρήκαμε ότι αν είστε σε θέση να διατηρήσετε το νέο, μικρότερο βάρος σας για αρκετό χρονικό διάστημα, το σώμα σας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και δεν αντιδρά».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/