Ασφάλεια τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες

images_2272017_2_summer_orzo_salad_recipe.jpg

Βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού και οι ευκαιρίες για δροσερές αποδράσεις θα είναι αρκετές. Πολλές φορές θα χρειαστεί να μεταφέρουμε τρόφιμα. Πως όμως θα αποφύγουμε τις αλλοιώσεις;

Αλλοίωση τροφίμων

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και η θερμοκρασία είναι η συνθήκη που επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο οδηγώντας το στην αλλοίωση. Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 °C μπορεί να διπλασιάσει την ταχύτητα των αντιδράσεων αυτών. Έτσι, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Συντήρηση τροφίμων το καλοκαίρι

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι είχαν ήδη βρει τρόπους για να συντηρούν τα τρόφιμα. Μέσω του παστώματος με αλάτι και της αφυδάτωσης στον ήλιο, πετύχαιναν να μειώνουν το διαθέσιμο νερό για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και μέσω των υπόγειων κελαριών πετύχαιναν πιο χαμηλή θερμοκρασία. Στην σύγχρονη εποχή η διαθεσιμότητα των ψυκτικών θαλάμων μεγιστοποίησε το χρόνο συντήρησης των τροφίμων. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα τρόφιμα του ψυγείου. Συνήθως, τα τρόφιμα που βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου, όταν ανοιγοκλείνει η πόρτα, δέχονται τις μεγαλύτερες θερμικές μεταβολές. Γι’ αυτό και υπάρχουν ειδικοί χώροι που αποθηκεύονται κάποια τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αυγά. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να παραμένουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου, ενώ όταν διαπιστώνετε αλλοιωμένα τρόφιμα θα πρέπει να τα απομακρύνετε. Στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες αποθήκευσης και η ημερομηνία λήξης που αναγράφονται στην συσκευασία. Είναι φυσιολογικό όλα τα τρόφιμα να αλλοιώνονται με τον καιρό αφού έτσι είναι η φυσική εξέλιξη.

Τρόφιμα στην εκδρομή

Το καλοκαίρι, στο ταξίδι και την παραλία, μπορείτε να μεταφέρετε τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, στα ειδικά ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστες ή να προτιμήσετε τρόφιμα που δεν απαιτούν ψύξη όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπάρες δημητριακών.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα μας μέσω του ιδρώτα οπότε χρειάζεται να φροντίζετε επιμελώς για την αναπλήρωση των υγρών που χάνετε. Έτσι, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας νερό, χυμό ή οποιοδήποτε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα για σωστή και επαρκή ενυδάτωση. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα όταν είστε στην παραλία να μεταφέρετε τα ροφήματά σας σε θερμός ενώ αν χρειαστεί να τα αγοράσετε, προτιμήστε γυάλινες συσκευασίες. Στην περίπτωση που μόνο πλαστικό μπουκάλι είναι διαθέσιμο, φροντίστε απλά να μην έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για τις πλαστικές διάφανες συσκευασίες τύπου τάπερ. Γενικά, σε οτιδήποτε πλαστικό χρησιμοποιείτε είναι φρονιμότερο να συμβουλεύεστε τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης που αναγράφονται πίσω από κάθε συσκευασία, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε την πολλαπλή χρήση τους. Εάν ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες αποθήκευσης και χρήσης των προϊόντων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Με λίγη προσοχή, λοιπόν, μπορούμε να μεταφέρουμε τρόφιμα το καλοκαίρι χωρίς κινδύνους και να χαρούμε με ασφάλεια τη δροσιά της θάλασσας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr