Κάνετε φιλότιμη προσπάθεια να χάσετε βάρος και μετά από μια εβδομάδα εντατικής προπόνησης και δίαιτας, η ένδειξη της ζυγαριάς δεν αλλάζει. Απογοητεύεστε και αναρωτιέστε μήπως κάτι δεν πάει καλά με τη ζυγαριά σας ή με εσάς. («Αυτός ο καταραμένος μεταβολισμός μου!»).
Πριν καταδικάσετε τον εαυτό σας και ξαποστείλετε τη ζυγαριά σας στο…πυρ το εξώτερο, καλό είναι να λάβετε υπ’ όψη σας μερικές μικρές αλήθειες:
Η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι τίποτε άλλο από τη δύναμη που η Γή έλκει το σώμα σας στο κέντρο της, αδιαφορώντας για την πραγματική του σύσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα κιλό μυϊκού ιστού ζυγίζει όσο και ένα κιλό λίπους. Όπως επίσης ένα κιλό σίδηρο ζυγίζει όσο και ένα κιλό βαμβάκι. Δεν έχουν όμως και τον ίδιο όγκο.
Ένα σώμα 80kg με 10% λίπος και 90% άλιπη μάζα δείχνει πολύ διαφορετικό από ένα άλλο, που έχει το ίδιο βάρος, αλλά αποτελείται από 40% λίπος και 60% άλιπη μάζα. Για να μην αναφερθούμε στην οστική πυκνότητα του σκελετού σας, που μπορεί να επηρεάζει σημαντικά το σωματικό σας βάρος, δεν σας κάνει όμως να φαίνεστε παχύτεροι.
Η ζυγαριά δεν μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα των υδατανθράκων που προσλαμβάνετε. Οι υδατάνθρακες όμως μπορούν να επηρεάσουν δραματικά το βάρος σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας παχαίνουν. Αποθηκεύονται όμως με τη μορφή γλυκογόνου στους μύες, για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές μυϊκές προσπάθειες.
Για να χρησιμοποιηθεί όμως το γλυκογόνου απαιτεί νερό, και έτσι ο οργανισμός σας μαζί με τους υδατάνθρακες αποθηκεύει και νερό, κάτι που σας κάνει βαρύτερους, όχι όμως και παχύτερους. Όσο μεγαλύτερη η μυϊκή σας μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση στο βάρος σας. Αυτός είναι και ο λόγος που δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες «κάνουν θαύματα» στην απώλεια του βάρους (όχι όμως και του λίπους!)
Η ζυγαριά δεν μπορεί να εκτιμήσει την διακύμανση των υγρών στο σώμα σας. Όταν για κάποιο λόγο υπάρχει αυξημένη κατακράτηση υγρών στους ιστούς σας, αυξάνει και η ένδειξη της ζυγαριάς, όχι όμως και το λίπος σας. Οι λόγοι που μπορεί να υπάρξει κατακράτηση είναι πολλοί: από το τι τρώτε ή πίνετε, μέχρι το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σας ή το πόσο ιδρώνετε.
Η ζυγαριά δεν είναι η μόνη μέτρηση που μπορείτε να κάνετε για να εκτιμήσετε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας. Τσεκάρετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας, την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας σας, την περίμετρο της μέσης ή των γοφών σας. Κατεβείτε από τη ζυγαριά και δοκιμάστε το αγαπημένο σας παντελόνι που πριν από μια εβδομάδα δεν σας χώραγε!
Η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι ανάγκη να σας δημιουργεί αρνητική διάθεση. Το πρόβλημα τις περισσότερες φορές βρίσκει τη λύση του όταν σταματάμε να εστιάζουμε σ’ αυτό. Προσέξτε την διατροφή σας και ακολουθήστε το πρόγραμμα της προπόνησή σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ζωή και έξω από αυτό. Εμπλουτίστε τα ενδιαφέροντά σας και ζήστε μια κοινωνικά πλούσια ζωή.
Επικεντρωθείτε σε μικρές καθημερινές νίκες (τα 5 λεπτά γρήγορο τρέξιμο που καταφέρατε να ολοκληρώσετε, το παχυντικό milk shake στο οποίο αντισταθήκατε, το μπισκότο που μοιραστήκατε με το φίλο σας), για να ανακτήσετε την αυτοπεποίθηση και τον αυτοέλεγχο που χρειάζεστε για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η γρήγορη απώλεια βάρους (η οποία οφείλεται κυρίως σε μεταβολή των υγρών του σώματος) δεν σημαίνει και αλλαγή στη σωματική σας σύσταση, που είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας.
Πηγή : http://fitnet.gr/