Όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτή τη θεωρία σε ένα συνέδρειο πριν από αρκετά χρόνια, θυμάμαι ότι είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί!
Ακόμα και σήμερα, όμως, κάθε φορά που διαβάζω μία νέα έρευνα να προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στη θεωρία του «εμβρυικού προγραμματισμού» νιώθω το ίδιο δέος!
Τι λέει αυτή η θεωρία; Πολύ απλά ότι το πόσο και το τι τρώει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την έκβαση της κύησης αλλά και την υγεία του παιδιού της στην ενήλικη ζωή του. Πρακτικά, ότι τρώει σήμερα η μελλοντική μητέρα μπορεί ενδεχομένως να καθορίσει το αν το παιδί της θα γίνει παχύσαρκος ενήλικας, αν θα εμφανίσει διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Πρόσφατη μελέτη, δε, προτείνει ότι ακόμα και οι διατροφικές συνθήκες της μητέρας λίγο πριν μείνει έγκυος μπορεί να επηρεάσουν τη γονιδιακή έκφραση του μωρού της.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω πρέπει να μελετηθούν πολύ περισσότερο προτού καταλάβουμε ακριβώς πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί και τι μπορούν να κάνουν οι μέλλουσες μαμάδες για να αποτρέψουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά τους. Μέχρι τότε, όμως, γνωρίζουμε ήδη αρκετά για το πώς πρέπει να τρέφεται μια μητέρα στην εγκυμοσύνη. Επί της ουσίας, η γυναίκα σε αυτούς του εννέα μήνες της κύησης πρέπει να συνεχίσει να τρέφεται ισορροπημένα, εφαρμόζοντας για παράδειγμα τις αρχές της κλασικής μεσογειακής διατροφής, χωρίς αυστηρές στερήσεις ούτε υπερβολές. Εξασφαλίζοντας την επαρκή ή και αυξημένη πρόσληψη κάποιων τροφίμων (π.χ. λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ψάρι, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα κτλ) για να καλύψει τις υψηλότερες ανάγκες της σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά (όπως το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος) και φροντίζοντας παράλληλα η αύξηση του βάρους της να κυμανθεί στα φυσιολογικά αναμενόμενα επίπεδα, μπορεί να εξασφαλίσει ότι από διατροφικής πλευράς θα έχει κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το μωρό της.
Η μέλλουσα μαμά δεν χρειάζεται σε κάμια περίπτωση να «τρώει για δύο», ή να καταναλώσει ότι δεν έφαγε μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή της με την πρόφαση ότι «στην εγκυμοσύνη θα φάω να ευχαριστηθώ». Η βασική σύσταση εξακολουθεί να είναι μία, και αυτή μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία, τόσο τη δική της όσο και του μωρού της: να ακολουθεί μια υγιεινή, ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη ελαφρώς προς τα πάνω, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ίδιας και του μωρού της.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr