Ειδικοί επί του αυτισμού ζητούν περαιτέρω έρευνα σε ένα φάρμακο που δημιουργήθηκε αρχικά πριν από έναν αιώνα, ύστερα από μια μελέτη μικρής κλίμακας που δείχνει ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της διαταραχής.
Το Suramin έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του ύπνου, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από τις μύγες στην υποσαχάρια Αφρική, ήδη από το 1916.
Ένας επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, που ονομάζεται Robert Naviaux, δημοσίευσε μια μελέτη πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την οποία το Suramin θα μπορούσε να «αντιστρέψει» συμπεριφορές που μοιάζουν με εκείνες του αυτισμού σε ποντίκια – και η τελευταία του έρευνα δείχνει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.
Η κλινική δοκιμή σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, περιελάμβανε 20 αγόρια με αυτισμό ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών. Τα μισά έλαβαν ελεγχόμενη δόση του φαρμάκου, ενώ τα άλλα μισά έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το φάρμακο είχαν καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές γλωσσικής ικανότητας, κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών που σχετίζονται με τον αυτισμό, μετά από 45 ημέρες – βελτιώσεις που εξαφανίστηκαν μετά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου.
Ο Ian Dale, επικεφαλής ελέγχου και αξιολόγησης της έρευνας στην Εθνική Εταιρεία Αυτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο «αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω», ως πιθανή θεραπεία για τον αυτισμό.
«Τα ευρήματα για το Suramin είναι ενδιαφέροντα, αλλά αυτή είναι μια πολύ μικρή μελέτη. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω, αλλά θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε εξαιρετική προσοχή, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα βάσει αυτής της μελέτης για το εάν το φάρμακο μπορεί να ωφελήσει παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού», ανέφερε.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή «θεραπεία» για τον αυτισμό και κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τη νευρολογική κατάσταση. Η ερευνητικό ομάδα από το Σαν Ντιέγκο υποθέτει ότι η διαταραχή μπορεί να προκαλείται από μια κυτταρική αντίδραση, κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος είναι μόνιμα προετοιμασμένα για ιογενή επίθεση, εμποδίζοντας την κανονική κυτταρική δραστηριότητα. Το Suramin λειτουργεί προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ενώσεις που προκαλούν αυτήν την αντίδραση.
Ο Δρ Naviaux δήλωσε ότι ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα συμπτώματα του αυτισμού προκαλούνται από ένα μεταβολικό σύνδρομο και ότι ακόμη και τα παιδιά που έχουν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να βελτιωθούν».
Τώρα, διεξάγει μια ελαφρώς μεγαλύτερη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει 40 παιδιά και λέει ότι ακόμη και αν αποτύχει, ελπίζει ότι έρευνά του θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη φαρμάκων που λειτουργούν όπως το Suramin.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/