Υλικά
Σπανάκι 1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο
Ταλιατέλες 1/2 κιλό
Γαλοπούλα καπνιστή 7-8 φέτες ή μπέικον
Γκούντα 10 φέτες
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη 80-100 γρ
Κρέμα γάλακτος 200-250 ml
Άνηθος 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
ΜαΪντανός 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
Πράσσο 1 τεμ ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι – πάπρικα
Ελαιόλαδο 4-5 κουταλιές της σούπας
Μαργαρίνη 80 γρ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε και το βάζουμε να σουρώσει. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το πράσο, τα πλένουμε , τα ψιλοκόβουμε, το ίδιο κάνουμε και με τον άνηθο και μαϊντανό. Βάζουμε τη μισή μαργαρίνη και το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα , αλάτι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε το σπανάκι,τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα σοτάρουμε όλα μαζί για περίπου 12 λεπτά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένη την γαλοπούλα ή το μπέικον, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πήξει και κατεβάζουμε από την φωτιά. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους και τις στραγγίζουμε. Βουτυρώνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ένα πυρέξ, αδειάζουμε τις μισές ταλιατέλες, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα,βάζουμε ανάμεσα τους λίγη μαργαρίνη και από πάνω απλώνουμε μια στρώση από σπανάκι. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες ταλιατέλες, την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και καλύπτουμε πάλι με το υπόλοιπο σπανάκι. Τέλος σκεπάζουμε με το γκούντα σε φέτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ένα ωραίο χρώμα (περίπου 12-15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/