Πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο

images_1562017_Pregnant-woman-with-friend.jpg

Η εγκυμοσύνης μειώνει τη φαιά ουσία σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου μιας γυναίκας, βοηθώντας να δεθεί με το μωρό της και να προετοιμαστεί για τις απαιτήσεις της μητρότητας.

Έρευνα που πραγματοποίησε μαγνητική τομογραφία σε 25 μητέρες, έδειξε για πρώτη φορά αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο που διήρκεσαν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι ευρωπαίοι ερευνητές που την πραγματοποίησαν είπαν ότι η κλίμακα των αλλαγών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο επιδείνωσης της μνήμης των γυναικών.

Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από ακραίες εξάρσεις των γυναικείων ορμονών και περιλαμβάνει δραστικές φυσικές αλλαγές στο σώμα, λένε οι ερευνητές. Κατά τη διάρκεια αυτών εννέα μηνών, οι γυναίκες πλημμυρίζουν με περισσότερα οιστρογόνα από ό, τι θα έχουν συνολικά στο υπόλοιπο της ζωής τους. Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στον γυναικείο εγκέφαλο είναι λιγοστές.

Αυτή η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Autonoma de Barcelona και του πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, εξέτασε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των γυναικών προτού μείνουν έγκυες, αμέσως μετά τον τοκετό και δύο χρόνια αργότερα, για να δουν πώς αλλάζει ο εγκέφαλος. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα του εγκεφάλου 19 ανδρών που έγιναν πατέρες για πρώτη φορά, 17 ανδρών χωρίς παιδιά και 20 γυναικών που δεν είχαν κάνει παιδιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν «ουσιαστική» μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο των γυναικών που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες. Οι αλλαγές στη φαιά ουσία σημειώθηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες αποδίδουν σκέψεις και συναισθήματα προς τους άλλους ανθρώπους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δίνει στις νέες μητέρες ένα πλεονέκτημα με διάφορους τρόπους – τους βοηθάει να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του παιδιού τους, να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών κοινωνικών απειλών αλλά και να δεθούν περισσότερο με το μωρό τους.

Απλά και μόνο με την ανάλυση των απεικονίσεων του εγκεφάλου, οι υπολογιστές ήταν σε θέση να καταλάβουν ποιες γυναίκες ήταν έγκυες.

Σε ένα τεστ, έδειξαν στις γυναίκες τις φωτογραφίες των δικών τους αλλά και άλλων μωρών και παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Τα τμήματα του εγκεφάλου που δραστηριοποιήθηκαν όταν είδαν τις φωτογραφίες των δικών τους μωρών, ήταν εκείνα στα οποία η φαιά ουσία είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν έβλεπαν φωτογραφίες άλλων μωρών, οι περιοχές αυτές δεν δραστηριοποιήθηκαν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/