Μπορεί ο καφές και το τσάι σαν ροφήματα να περιέχουν ελάχιστες θερμίδες ωστόσο, δυο στους τρεις καταναλωτές τους φαίνεται να επιβαρύνουν τα ροφήματά τους με θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από τη ζάχαρη, τις γλυκαντικές ουσίες, το γάλα, τη σαντιγί, διαφόρων ειδών σιρόπια και το μέλι, σύμφωνα με μία νέα Αμερικανική μελέτη.
Σε καθημερινή βάση οι λάτρεις του καφέ καταναλώνουν κατά μέσο όρο 69 πρόσθετες θερμίδες και οι λάτρεις του τσαγιού 43,2 περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που δεν προσθέτουν τίποτα στον καφέ ή το τσάι τους.
Αν και οι θερμίδες αυτές μοιάζουν λίγες, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στη σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό Public Health, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 13.185 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών που έπιναν καφέ και 6.215 που έπιναν τσάι. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από το National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) από το 2001 έως το 2012.
Όλοι οι εθελοντές ανέφεραν την ημερήσια κατανάλωση αυτών των ροφημάτων, παραθέτοντας αναλυτικά εάν τα έπιναν σκέτα ή προσθέτοντας οποιοδήποτε γλυκαντικό, γάλα ή σαντιγί κλπ.
Το 67,5% όσων έπιναν καφέ και το 33,4% όσων έπιναν τσάι, πρόσθεταν ζάχαρη, γάλα, κρέμα ή σιρόπια στα ροφήματά τους.
Όπως φάνηκε από την έρευνα και οι δυο ομάδες λάμβαναν τις περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη στα ροφήματά τους και μετά από τα κορεσμένα λίπη ου γάλακτος.
1_h_630_450
Από τις 69 επιπλέον θερμίδες που λάμβαναν όσοι έπιναν καφέ, οι 42 θερμίδες (ή το 60 % των θερμίδων) προερχόταν από τη ζάχαρη, και 23 θερμίδες (ή 33%) προερχόταν από το λίπος του γάλακτος και της σαντιγί, σύμφωνα με τη μελέτη. Για τους πότες του τσαγιού, από τις 43 επιπλέον θερμίδες που λάμβαναν κατά μέσο όρο, οι 37 θερμίδες (ή το 85 %) προέρχονταν από τη ζάχαρη και οι 3,7 θερμίδες (ή το 9%) προερχόταν από το λίπος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούν, πολλοί ενήλικες επιβαρύνουν τη διατροφή τους με περιττές θερμίδες και λίπη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρούοπενγκ Αν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας & Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊ.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι συνολικά το 51% των ενηλίκων πίνουν καθημερινά καφέ και το 26% τσάι.