Ούτε ψείρα στον κόρφο του!

images_2962017_2_listen-2.jpg

Είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή σχεδόν σε όλους μας: στο νηπιαγωγείο ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα μικρά, αθώα κεφαλάκια των παιδιών αποκτούν συχνά ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής κάνουν την εμφάνισή τους σε συνθήκες μειωμένης υγιεινής και τα λιγότερο από καθαρά χέρια των παιδιών που πιάνουν τα μαλλιά τους παίζουν τον ρόλο τους. Όμως και η σχολαστική καθαριότητα δεν αποτελεί εχέγγυο ότι ένα παιδί δεν θα κολλήσει ψείρες: η στενή επαφή και η ανταλλαγή καπέλων ή άλλων αξεσουάρ για το κεφάλι όπως τα κοκαλάκια για τα μαλλιά, κάνουν πολύ εύκολη υπόθεση το… ταξίδι της ψείρας από το ένα παιδάκι στο άλλο.

Και μην νομίζετε ότι είναι μια υπόθεση… τριτοκοσμική. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι ψείρες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φόβους των γονιών, καθώς περίπου 3 εκατομμύρια παιδάκια κολλάνε ψείρες κάθε χρόνο. Τα στατιστικά για την Ελλάδα δείχνουν ότι 7 στα 10 παιδιά του δημοτικού σχολείου θα αντιμετωπίσουν το εν λόγω παράσιτο τουλάχιστον μία φορά στη σχολική τους θητεία.

Τα μικροσκοπικά έντομα ζουν στο τριχωτό της κεφαλής, τρέφονται με αίμα (εξού και η έντονη φαγούρα που προκαλούν) και μπορούν να προσαρμόζουν το χρώμα τους ώστε να περνούν απαρατήρητες – από καστανόξανθες έως μαύρες. Γεννούν τα αυγά τους, τις κόνιδες, κοντά στη ρίζα της τρίχας, αρχικά στον αυχένα, τους κροτάφους και κοντά στα αυτιά, αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και μεταδίδονται εύκολα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σοβαρά προληπτικά μέτρα, ειδικά για τα παιδιά στο σχολείο: η πιθανότητα να κολλήσουν από άλλα παιδιά είναι πολύ μεγάλη. Μπορείτε μόνο να εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να ανταλλάσσουν καπέλα, πετσέτες ή κοκαλάκια με άλλα παιδιά (και να ελπίζετε ότι θα σας ακούσουν) και να τα κρατήσετε μακριά από παιδιά που γνωρίζετε ότι έχουν ψείρες. Αν δείτε το παιδί σας να ξύνεται επίμονα ή αν ενημερωθείτε για κρούσματα στο σχολείο, εξετάστε προσεκτικά το κεφάλι του με ένα μεγεθυντικό φακό. Αν και δύσκολα θα εντοπίσετε τα έντομα, οι κόνιδες είναι λευκές και ξεχωρίζουν. Χρησιμοποιώντας μια μεταλλική χτένα, χτενίστε προσεκτικά όλο το τριχωτό της κεφαλής, με φορά από τη ρίζα προς τις άκρες και επαναλάβετε για τρεις φορές. Ολοκληρώστε τη διαδικασία λούζοντας τα μαλλιά με ζεστό νερό.

Απαραίτητη όμως είναι και η συμπληρωματική χρήση αντιφθειρικών προϊόντων (σαμπουάν, σπρέι, λοσιόν), με φαρμακευτική ή φυτική σύσταση, για να απομακρυνθούν πλήρως ψείρες και κόνιδες. Σε περίπτωση που επιμένουν ή/και κολλήσουν και άλλα άτομα στο σπίτι, ακολουθήστε ακόμη πιο δραστικά μέτρα: απολυμάνετε το σπίτι, πλύνετε σεντόνια, ρούχα και πετσέτες στους 90 0C και ξεπλένετε βούρτσες και χτένες σε διάλυμα με ειδικό αντιφθειρικό σαμπουάν. Βάλτε σε καραντίνα και τα… λούτρινα παιχνίδια: καθώς οι ψείρες μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο εκεί, κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες για τουλάχιστον 2 εβδομάδες: οι ψείρες και οι κόνιδες δεν ζουν μακριά από το ανθρώπινο δέρμα για περισσότερο από 48 ώρες αλλά καλύτερα να είμαστε σίγουροι…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/