Οι τραυματισμοί σε τροχαία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των εφήβων παγκοσμίως, όπως αποκαλύπτουν τα διεθνή δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το 2015, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι έχασαν τη ζωή τους: Οι τραυματισμοί σε τροχαία ευθύνονται για περίπου έναν στους δέκα από αυτούς τους θανάτους.
Οι περισσότεροι από τους θανατηφόρους τραυματισμούς αφορούσαν παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών. Από την άλλη πλευρά, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι αυτοτραυματισμοί ήταν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη ζωή των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών παγκοσμίως.
Οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι για τη ζωή των εφήβων (ηλικίας 10-19) είναι:
Τα τροχαία
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Οι αυτοτραυματισμοί
Οι ασθένειες που προκαλούν διάρροια
Ο πνιγμός
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση, περισσότεροι από 3.000 έφηβοι πεθαίνουν καθημερινά. Πάνω από τα 2/3 αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία και οι περισσότεροι μπορούν να προληφθούν.
Οι περισσότεροι νέοι που σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα ήταν «ευάλωτοι» χρήστες των δρόμων: πεζοί, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Οι άνδρες ηλικίας 15-19 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των 115.302 θανάτων, κυρίως στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν και πολύ λιγότεροι, οι τραυματισμοί στον δρόμο παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου εφήβων σε χώρες υψηλού εισοδήματος, με τους θανάτους από αυτοτραυματισμό να ακολουθούν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι των εφήβων στο σύνολό τους μειώνονται, αλλά κάποιοι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι, όπως οι θάνατοι από αυτοτραυματισμούς που αυξάνονται σε πολλές περιοχές. «Ο αυτοτραυματισμός είναι ένα τεράστιο και αυξανόμενο ζήτημα σε πολλές χώρες. Βλέπουμε τα ποσοστά αυτοκτονίας να ανεβαίνουν. Η εφηβεία είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος της ζωής. Οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη, αλλά η εφηβική υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο έχει παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Δρ Anthony Costello, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας του ΠΟΥ.
«Οι γονείς, οι οικογένειες και οι κοινότητες είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά και την υγεία των εφήβων».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/