Υλικά
Σύκα 1.200 γρ
Ζάχαρη 600 γρ
Λεμόνι 1 τεμ μόνο τον χυμό του
Κονιάκ 1-2 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
Πλένουμε πάρα πολύ καλά τα σύκα και τα κόβουμε στη μέση χωρίς να τα καθαρίσουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα , προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αφήνουμε από το βράδυ μέχρι την επόμενη ημέρα. Την άλλη μέρα προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν και να έχουμε μια ωραία δεμένη μαρμελάδα (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη). Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού ανακατεύουμε κι αφήνουμε την μαρμελάδα να πάρει μια – δυο βράσεις ακόμη (μπορούμε να πατήσουμε είτε με το μίξερ χειρός είτε με μια κουτάλα αν δούμε ότι έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια σύκου). Την αποθηκεύουμε όπως είναι ζεστή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας κονιάκ σε κάθε βάζο. Κλείνουμε τα βάζα και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/