Ο αγώνας δρόμου στον οποίο επιδίδονται ειδικοί στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να φέρουν στον κόσμο μωρά από τρεις γονείς, αποτελεί σημαντική ανησυχία για αρκετούς επιστήμονες, που μιλούν για ένα επικίνδυνο πείραμα για μητέρες και μωρά.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προηγμένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης και ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε νόμους για να επιτραπεί η διαδικασία. Ωστόσο, το πρώτο μωρό με γενετικό υλικό τριών ανθρώπων γεννήθηκε στο Μεξικό και παρά το γεγονός ότι η τεχνική είναι σχεδιασμένη για την εξάλειψη κληρονομικών νόσων, χρησιμοποιείται (αναπόδεικτα) ως μέθοδος βελτίωσης της γονιμότητας στην Ουκρανία.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση από τρεις γονείς επινοήθηκε για να αποφευχθούν ασθένειες που προκαλούνται από ελαττωματικά μιτοχόνδρια: Οι μικροσκοπικές αυτές δομές του σώματός μας μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και περνούν στις επόμενες γενιές μόνο μέσα από το ωάριο της μητέρας.
Πως πραγματοποιείται η εξωσωματική από τρεις γονείς;
Στη νέα μέθοδο, οι γιατροί παίρνουν το DNA από τη μητέρα και τον πατέρα και το εισαγάγουν σε ωάριο που προέρχεται από μια γυναίκα δότη. Το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει 0,1% του DNA του από τη δότρια.
Η προηγμένη μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Newcastle στη Μεγάλη Βρετανία και οι τελικοί έλεγχοι ασφαλείας ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Έτσι, η γέννηση στο Μεξικό και το γεγονός ότι η διαδικασία προσφέρεται ως θεραπεία γονιμότητας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς που εγείρουν και ηθικά ζητήματα.
Η Δρ Marcy Darnovsky από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας των ΗΠΑ, επικρίνοντας τους γιατρούς που προσφέρουν την τεχνική, δήλωσε: «Αγνοούν εν εξελίξει συζητήσεις για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και διεξάγουν επικίνδυνα πειράματα σε μητέρες και παιδιά. Η χρήση αυτών των βιολογικά ακραίων μεθόδων ως θεραπεία για την υπογονιμότητα βασίζεται καθαρά σε εικασίες».
Υποστηρίζεται ότι ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας προκαλούνται από ένα «φτωχό» περιβάλλον μέσα στο ωάρια, όπως ανεπαρκή ή γερασμένα μιτοχόνδρια ή μια ανισορροπία στις απαραίτητες χημικές ουσίες για την ανάπτυξη του εμβρύου. Κάποιοι θεωρούν ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα.
Ο Δρ Ντούσκο Ίλιτς, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστούν οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης να προσφέρουν τη διαδικασία. Παρότι η Μεγάλη Βρετανία έχει δημιουργήσει νομικό πλαίσιο για τη διαδικασία, σε πολλές χώρες υπάρχει μικρή έως καθόλου ρύθμιση επί του θέματος.
«Οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης ακολουθούν τη μόδα και προχωρούν μπροστά, ενώ η επιστημονική ομάδα του Newcastle έκανε όλη τη σκληρή δουλειά. Η μεγάλη ανησυχία είναι για το πόσο ικανές τεχνικά είναι αυτές οι κλινικές, ποια μέτρα ποιοτικού ελέγχου λαμβάνουν και ποιες πληροφορίες παρέχουν στους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια. Γνωρίζουν όλους τους κινδύνους που υπάρχουν;», αναρωτήθηκε ο γιατρός.
Παρότι η Μεγάλη Βρετανία επιτρέπει τη διαδικασία για την πρόληψη κληρονομικών μιτοχονδριακών νόσων, δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία υπογονιμότητας.
«Υπήρξαν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία ότι η μέθοδος είναι πιθανό να δώσει λύση σε περιπτώσεις υπογονιμότητας», δήλωσε ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, από το Ινστιτούτο Crick Francis. Μια τόσο περίπλοκη και όχι αρκετά δοκιμασμένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης πιστεύεται ότι κρύβει κινδύνους – εκτός από την περίπτωση των μιτοχονδριακών ασθενειών, όπου οι βλάβες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/