Γλυκό κουταλιού σύκο

images_662017_2_gluko-koutaliou-suko-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Σύκα 1 κιλό πράσινα όχι ώριμα    
    Ζάχαρη 1200 γρ    
    Νερό 5-6 κούπες τσαγιού
    Λεμόνι 1 τεμ μόνο τον χυμό του    
    Γαρύφαλλα 10 τεμ    
    Αμύγδαλα χωρίς φλούδα προαιρετικά    

Εκτέλεση

Διαλέγουμε σύκα μέτρια, όχι ώριμα και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε το κοτσάνι (καλό είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσης) τα καθαρίζουμε γύρω -γύρω, αφήνουμε λίγο πράσινο,τα βάζουμε σε μπολ μεγάλο με κρύο νερό και τα αφήνουμε περίπου 8-10 ώρες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για 30-35 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία 2-3 φορές. Για να δούμε αν μαλάκωσαν, τσιμπάμε με ένα πιρούνι κι αν πέσει από το πιρούνι είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 2 ώρες περίπου. Τα βάζουμε σε ταψί που στρώσαμε πετσέτα για να στραγγίξουν τελείως. Την άλλη μέρα βάζουμε τις  5-6 κούπες τσαγιού νερό σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσει για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα σύκα κι αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά, βάζουμε στη άκρη την κατσαρόλα  και τα αφήνουμε  μέχρι την άλλη μέρα. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα σύκα σε μπολ. Ξαναβράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει το σιρόπι (αν χρειαστεί λίγο νερό προσθέτουμε γιατί θέλουμε στα βάζα το σιρόπι να καλύπτει τα σύκα) και προς το τέλος βάζουμε τον χυμό λεμονιού, τα γαρύφαλλα, προαιρετικά τα αμύγδαλα και ξαναρίχνουμε μέσα τα σύκα. Βράζουμε για άλλα 5-7 λεπτά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Αποστειρώνουμε τα βάζα, αφήνουμε να κρυώσουν , γεμίζουμε με το γλυκό, κλείνουμε και διατηρούμε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για περίπου 5-6  μήνες.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/