Είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις της υγιεινής διατροφής, καθώς οι διατροφικές οδηγίες αλλάζουν συχνά-πυκνά.
Και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι κάποια τρόφιμα – όπως το βούτυρο ή τα αυγά – δεν είναι τόσο κακά για τη διατροφή μας όσο νομίζουμε και ότι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να θεωρηθούν… υγιεινές τροφές.
Αυγά
Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν γενικά παραδεκτό ότι τα αυγά δεν είναι καλά για την καρδιά μας. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 185 mg ζωικής χοληστερόλης, η οποία πιστευόταν ότι συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όμως τα τελευταία 20 χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι η κανονική πρόσληψη ζωικής χοληστερόλης έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Τώρα, οι ειδικοί της διατροφής βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους υπενθυμίζοντας ότι τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, γεμάτη με υγιεινά λίπη, αρκετές βιταμίνες και μέταλλα.
Λιπαρά αλείμματα
Οι λιπαρές ουσίες για επάλειψη όπως η μαργαρίνη έχουν μια διατροφική ιστορία γεμάτη συγχύσεις.
Η μαργαρίνη, η οποία είναι κατασκευασμένη από φυτικό λίπος, χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες από τα μέσα του 19ου αιώνα για να αντικαταστήσει το βούτυρο. Το νέο άλειμμα έγινε δημοφιλές καθώς ήταν φθηνότερο από ό, τι το βούτυρο και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν ραγδαία συμβουλές χάρη και στους επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι συνιστούσαν λιγότερα κορεσμένα λίπη για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Αν και αυτό οδήγησε σε μείωση του αριθμού των ατόμων που έπασχαν από στεφανιαία νόσο καθώς καταναλώνονταν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης trans λιπαρών – μιας μορφής λιπαρών που μερικές φορές χρησιμοποιείται στη μαργαρίνη και προέρχεται από τη μερική υδρογόνωση φυτικών λιπών- και των καρδιοπαθειών.
Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκε στην αγορά η μαργαρίνη χωρίς trans λιπαρά. Όμως η σύγχυση για το αν οι φυτικές λιπαρές ουσίες για επάλειψη είναι υγιεινές φαίνεται να υπάρχει ακόμη.
Όσο τα «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια» δεν περιλαμβάνονται στα συστατικά, τότε αυτά τα spreads θεωρούνται υγιεινά, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα ζωικά κορεσμένα λίπη και μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Πατάτες
Οι πατάτες είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που θεωρούνται ανθυγιεινά λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και συχνά συνδέονται με τρόφιμα που παράγονται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες – και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευγονται.
Όμως οι πατάτες αποτελούν μια πλούσια πηγή υδατανθράκων, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων. Η προετοιμασία και το μαγείρεμα των πατατών μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ιδιότητες του άμυλου που περιέχουν προς το καλύτερο.
Μαγειρεύοντας τις πατάτες και αφήνοντάς τες να κρυώσουν, αυξάνουμε την ποσότητα του ανθεκτικού άμυλου, το οποίο «αντιστέκεται» στην πέψη, έχοντας έτσι πιθανώς θετικό αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου μας.
Γαλακτοκομικά
Κάποτε βασικό συστατικό στη διατροφή πολλών ανθρώπων, το γάλα, το βούτυρο, το γιαούρτι και το τυρί δεν καταναλώνονται πλέον στον ίδιο βαθμό, λόγω των αντικρουόμενων μηνυμάτων για την επίδρασή τους στην υγεία μας.
Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός, θα πρέπει να επιλεγονται με προσοχή καθώς ορισμένα προϊόντα περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα.
Όμως, αν και το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δεν είναι κακό να καταναλώνουν τακτικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εφόσον είναι μέρος της μιας λογικής πρόσληψης θερμίδων και λίπους.
Ωμοί ξηροί καρποί
Ορισμένοι προτείνουν να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί από οποιονδήποτε προσπαθεί να χάσει βάρος, επειδή είναι πλούσιοι σε λιπαρά και θερμίδες.
Αλλά τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι οι ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν κλειδί για μια υγιεινή διατροφή, διατηρώντας το σωματικό βάρος και βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο και ανακοπή. Οι ωμοί ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.
Το φυστικοβούτυρο, μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής ως πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου. Τα στοιχεία από πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι το φυστικοβούτυρο μπορεί ακόμη και να αυξήσει την απώλεια βάρους, αν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει λιγότερο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/
“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””