Χάστε βάρος χωρίς δίαιτα ή γυμναστική

images_2452017_2_8492816667_LARGE_Jump_Web.jpg

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές σας συνήθειες όταν είστε αγχωμένοι; Μήπως χάνετε την όρεξή σας και δεν θέλετε να φάτε καθόλου;  Ή μήπως αναζητάτε παρηγοριά στο φαγητό και καταλήγετε να τρώτε ένα σωρό γλυκά και πατατάκια;

Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά μια νέα μελέτη -η πρώτη στο είδος της- αποδεικνύει ότι το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου  πραγματοποίησε τη μελέτη συγκεντρώνοντας στοιχεία από 2.527 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. Μέτρησαν το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, σε σημεία δύο εκατοστών μιας  τρίχας (όσο μακραίνει δηλαδή σε περίπου δύο μήνες).

Λαμβάνοντας υπόψη μεταβολές λόγω ηλικίας και φύλου, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως αν κάποιο από τους συμμετέχοντες καπνίζει ή έχει διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο της κορτιζόλης (δηλαδή όσο πιο αγχωμένος ήταν κάποιος), τόσο μεγαλύτερο ήταν το σωματικό του βάρος, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η περιφέρεια της μέσης του.

Ακόμη περισσότερο, το υψηλότερο επίπεδο κορτιζόλης συνδέθηκε με επίμονη παχυσαρκία σε βάθος χρόνου.

Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει τη σχέση μεταξύ στρες και αύξησης βάρους εξέταζαν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, τα ούρα ή το σάλιο, τα οποία ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και επηρεάζονται από προσωρινούς παράγοντες. Αυτή όμως η έρευνα είναι η πρώτη που ανακάλυψε έναν τρόπος για να μετρήσει τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά σαφές κατά πόσον το στρες προκαλεί παχυσαρκία – το να είναι κάποιος υπέρβαρος θα μπορούσε επίσης να είναι μια πηγή άγχους αυτόν, δηλαδή να λειτουργεί αντίστροφα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sarah E. Jackson, επιδημιολόγος στο UCL, είπε ότι αν και μάλλον δεν μπορούμε να εξαλείψει το άγχος από τη ζωή μας, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να το ελέγχουμε: «Ακόμη και το να γνωρίζουμε ότι το στρες μπορεί να σας κάνει να φάμε περισσότερο, μπορεί να βοηθήσει».

Έτσι, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσετε την καταμέτρηση θερμίδων και απλά να χαλαρώσετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/