Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της άνοιας

images_2052017_c6a9bcf263144176ac8f7b6b41de9a60_600.jpeg

Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο ανάπτυξης της άνοιας, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, Health & Aging.

Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 86% για αυτές που είναι γενετικά προδιατεθειμένες να εκδηλώσουν άνοια, βρήκαν οι ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια, υποβάλλοντάς τους ανά διετία σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Κατέγραφαν επίσης αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και για τις σωματικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, Health & Aging, έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης οι 72 από τους εθελοντές τους είχαν εκδηλώσει άνοια.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι συνήθιζαν να πίνουν πράσινο τσάι είχαν κατά μέσο όρο, 57% λιγότερες πιθανότητες άνοιας ενώ όσοι έπιναν μαύρο ή oolong τσάι διέτρεχαν κατά 47% μικρότερο κίνδυνο. Η προστασία αυτή ήταν ανεξάρτητη από άλλους διατροφικούς παράγοντες. Ωστόσο η κατανάλωση έπρεπε να είναι συστηματική, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται σε όσους έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας περισσότερο στις γυναίκες (είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο άνοιας), ενώ πιο προστατευμένες απ’ όλους τους εθελοντές ήσαν όσες έφεραν το γονίδιο ApoE-e4, το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Οι γυναίκες αυτές είχαν 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που δεν έφεραν το γονίδιο. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Lei Feng, από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, τα μακροπρόθεσμα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, στα φύλλα του.

«Τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», όπως ανέφερε ο Dr. Lei Feng . Τέλος, τόνισε πως κάθε είδους τσάι είναι ωφέλιμο, αρκεί να παράγεται από τα φύλλα του τσαγιού.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Απόστολος Α.Χρονόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος