Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να βοηθά το αίμα να πήζει. Επιπλέον, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση της υγείας των οστών σε ηλικιωμένα άτομα.
Τη συναντάμε σε τρεις μορφές, την βιταμίνη Κ1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά, την βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) που παράγεται από τα βακτήρια, και την βιταμίνη Κ3 (μεναφθόνη ή μεναδιόνη) που παρασκευάζεται συνθετικά.
Ποιές τροφές περιέχουν βιταμίνη Κ;
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι:
τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα το σπανάκι, το μαρούλι, ο μαϊντανός, κ.α.
λαχανικά όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αβγά, το ψάρι, το σογιέλαιο, τα δημητριακά (λιγότερο καλές πηγές)
Επιπλέον, ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει μόνος του βιταμίνη Κ, και συγκεκριμένα τα βακτήρια στον εντερικό μας σωλήνα έχουν αυτή την ικανότητα.Η ψύξη των τροφίμων μπορεί να καταστρέψει την βιταμίνη Κ, ενώ η θερμική επεξεργασία δεν μειώνει την περιεκτικότητα ενός τροφίμου στη βιταμίνη.
Λαμβάνω αρκετή βιταμίνη Κ;
Η έλλειψη της βιταμίνης Κ είναι πολύ σπάνια, και συμβαίνει όταν το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει την βιταμίνη σωστά από τον εντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να συμβεί σε κάποιον που κάνει θεραπεία με αντιοβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή που λαμβάνει ορλιστάτη (ουσία που περιέχουν μερικά χάπια αδυνατίσματος) πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, αν δεν ματώνετε συχνά και δεν κάνετε μελανιές εύκολα (αυτά είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Κ) δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε είναι αν παίρνετε φάρμακα των οποίων η δράση μπορεί να επηρρεαστεί από την ποσότητα βιταμίνης Κ που λαμβάνετε. Έτσι, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα είναι σημαντικό να λαμβάνετε σταθερή ποσότητα βιταμίνης Κ από μέρα σε μέρα
Πηγή : http://fitdiet.gr/