Υλικά
Για το ριζότο
Ρύζι για ριζότο 250 γρ
Βούτυρο 50 γρ περίπου
Νερό μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι
Αλάτι -πιπέρι
Για την σάλτσα πέστο
Φουντούκια 80 γρ
Σκόρδο 1 σκελίδα μεγάλη
Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
Παρμεζάνα 100 γρ τριμμένη
Μετσοβόνε 80 γρ ή κάποιο άλλο καπνιστό τυρί τριμμένο
Αλάτι
Νερό 1/2 φλιτζανάκι καφέ
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Φουντούκια 100 γρ
Ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας
Εκτέλεση
Δουλεύουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια για λίγο όχι να γίνουν σκόνη ίσα να τα χοντροκόψουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα χοντροκομμένα φουντούκια , τα καβουρδίζουμε ελαφρώς για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά ακόμα , μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καραμελωμένο ελαφρώς σκούρο χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα απλώνουμε σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα τρίβουμε με τα χέρια για να ξεκολλήσουν το ένα από το άλλο που ενώθηκαν. Τοποθετούμε στο μπλέντερ τα 80 γρ από τα καραμελωμένα φουντούκια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι , τα τριμμένα τυριά μας και το νερό και συνεχίζουμε το άλεσμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας. Σιγοβράζουμε το ρύζι σε ένα τηγάνι με νερό να το σκεπάζει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια (επειδή το ρύζι ρουφάει το νερό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό μέχρι να είναι έτοιμο, το παρακολουθούμε και συνεχώς ανακατεύουμε). Αφού ρουφήξει όλα τα υγρά το ριζότο και έχει γίνει μαλακό προσθέτουμε το βούτυρο , αλατίζουμε, προσθέτουμε το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σάλτσα πέστο. Ανακατεύουμε να ενωθεί η σάλτσα με το ρύζι (αν θέλουμε να αραιώσουμε λίγο την σάλτσα προσθέτουμε λίγο νεράκι). Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/
“”””””””””””””””