Προσοχή στο σούσι

images_2052017_2_02_sushi-aoki_sushi.jpg

Το σούσι, που ως γνωστόν περιέχει συχνά ωμό ψάρι, μπορεί να μολυνθεί με ένα παράσιτο σαν σκουλήκι που προσκολλάται στο έντερο, προκαλώντας έντονο πόνο, εμετό και πυρετό, προειδοποίησαν γιατροί στην ιατρική επιθεώρηση BMJ.

Ένας «προηγουμένως υγιής» άνδρας, 32 ετών, εισήχθη σε νοσοκομείο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, με συμπτώματα που αποδείχθηκαν δύσκολο να οδηγήσουν σε διάγνωση. Όμως, αφού οι γιατροί τον ρώτησαν και τους είπε ότι είχε φάει πρόσφατα σούσι, η κατάσταση ξεκαθάρισε.

Το σούσι δεν είναι πάντα φτιαγμένο με ωμό ψάρι, αντιθέτως ένα μέρος του ψαριού που περιέχεται είναι μαγειρεμένο. Ωστόσο, μια άλλη δημοφιλής εκδοχή της ιαπωνικής κουζίνας, το σασίμι, βασίζεται σε ψάρι που δεν έχει μαγειρευτεί.

Η τοποθέτηση κάμερας στο έντερο του ασθενούς οδήγησε τους γιατρούς στην ανακάλυψη ενός παρασίτου, των προνυμφών ενός σκώληκα ανισάκι, που είχαν προσκολληθεί στο εσωτερικό του εντέρου του. Αυτή ήταν η αιτία που είχε προκαλέσει στον άνθρωπο «σοβαρό επιγαστρικό πόνο, έμετο και χαμηλό πυρετό», για περίπου μια εβδομάδα, όπως γράφουν οι γιατροί.

Το άρθρο του BMJ ανέφερε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις που περιγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία προέρχονται από την Ιαπωνία, λόγω της δημοτικότητας των ωμών θαλασσινών. «Ωστόσο, παρόμοια περιστατικά απαντούνται όλο και περισσότερο στις δυτικές χώρες», έγραψαν οι γιατροί. «Λόγω των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, η ανισακίαση είναι μια αυξανόμενη ασθένεια στις δυτικές χώρες, η οποία πρέπει να υποπτεύεται σε ασθενείς με ιστορικό κατανάλωσης ωμών ή άψητων ψαριών».

Μετά την αφαίρεση του σκουληκιού με τη χρήση ενός ειδικού τύπου διχτυού, τα συμπτώματα του ασθενούς σταμάτησαν αμέσως.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι το παράσιτο συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας. «Οι ασθενείς μπορεί να έχουν αλλεργικά συμπτώματα όπως αγγειοοίδημα, κνίδωση και αναφυλαξία», έγραψαν.

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο και επιπλοκές όπως πεπτική αιμορραγία, απόφραξη του εντέρου, διάτρηση και περιτονίτιδα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν χαμηλό πυρετό.

Το περιστατικό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε το σούσι ή τα θαλασσινά που τρώγονται ωμά: είναι όμως σημαντικό για την υγεία μας να τα καταναλώνουμε σε μέρη που γνωρίζουμε ότι τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/