Υλικά
Πατάτες 5 τεμ κομμένες σε λεπτές φέτες
Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
Ρεγκάτο 200 γρ τριμμένο
Θυμάρι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 500 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
Βούτυρο 1 κουταλιές σούπας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
Μοσχοκάρυδο 1 πρέζα
Αλάτι – πιπέρι
Αυγό 1 τεμ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε λεπτές φέτες. Τις βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι το σημείο που θα έχουν μαλακώσει ελαφρώς αλλά όχι να διαλύονται και τις στραγγίζουμε.
Για την μπεσαμέλ : Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθεί με την μπεσαμέλ. Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το θυμάρι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στην μπεσαμέλ τις ελαφρώς βρασμένες πατάτες, ανακατεύουμε προσεκτικά κι αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/