Ο σεξισμός κάνει κακό (και) στους άνδρες

images_2752017_Master.jpg

Οι άνδρες που επιδιώκουν να εξουσιάσουν τις γυναίκες ή είναι… playboy, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, μέτρησε πόσο έντονα οι άνδρες συμμετέχοντες ακολουθούν τις παραδοσιακές νόρμες αρρενωπότητας, όπως η κυριαρχία, η ανάληψη ρίσκου και η βία. Από τα πρότυπα συμπεριφοράς που μελετήθηκαν, αυτά που σχετίζονται με σεξιστικές συμπεριφορές βρέθηκαν να είναι τα πλέον επιβλαβή για την ψυχική υγεία.

Η μελέτη έδειξε ότι «σεξισμός δεν είναι απλώς μια κοινωνική αδικία, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων που αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές », είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Joel Wong, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bloomington της Ιντιάνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ευημερία περισσότερων από 19.000 άνδρών και τον βαθμό στον οποίο «συμμορφώνονται» με τις παραδοσιακές νόρμες της αρρενωπότητας, συμπεριλαμβανομένων την επιθυμία για νίκη, την ανάγκη συναισθηματικού ελέγχου και την περιφρόνηση για την ομοφυλοφιλία. Σχεδόν όλες οι παραδοσιακά ανδρικές νόρμες ήταν επιβαρυντικές για την ψυχική υγεία των ανδρών, όμως τρεις βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες: η αυτοδυναμία, η επιδίωξη της συμπεριφοράς playboy και η εξουσία πάνω στις γυναίκες.

«Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ήταν έντονα σύμφωνα με τους κανόνες αρρενωπότητας, έτειναν να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και λιγότερο ευνοϊκή στάση απέναντι στην αναζήτηση ψυχολογικής βοήθειας» είπε ο Wong. «Οι ανδρικές νόρμες του να είσαι playboy και της εξουσίας πάνω στις γυναίκες είναι οι νόρμες που σχετίζονται πιο στενά με σεξιστικές συμπεριφορές».

Μόνο μία από τις παραδοσιακές ανδρικές νόρμες, η προτεραιότητα της εργασίας – το πόσο σημαντική είναι για τον άνδρα η δουλειά του – δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, δήλωσε ο καθηγητής. «Ίσως αυτό είναι μια αντανάκλαση της πολυπλοκότητας της εργασίας και των επιπτώσεών της στην ευημερία. Ενώ η υπερβολική εστίαση στην εργασία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσει, η εργασία δίνει επίσης νόημα στη ζωή πολλών ανθρώπων».

Ενώ η ανάληψη ρίσκου συνδέεται γενικά τόσο με αρνητικά όσο και με θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία, η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν έρχεται ως καταναγκασμός για σύμπλευση με τα πρότυπα αρρενωπότητας συνδέεται με την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών.

Οι άνδρες που συμφωνούσαν έντονα με τις νόρμες αρρενωπότητας, ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπείες για την ψυχική τους υγεία σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Counseling Psychology.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/