Κάπνισμα …μια βλαβερή συνήθεια!

images_152017_2_women-smoking-600x400.jpg

Εσύ πάρε απλώς την απόφαση και εμείς  σου χαρίζουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές για να καταφέρεις επιτέλους να απαλλαγείς από τη βλαβερή για την υγεία σου συνήθεια!

Έχει διαπιστωθεί πως τα καλύτερα αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος έχουν οι συνειδητοποιημένοι καπνιστές, που έχουν ξεκαθαρίσει τα κίνητρά τους και επικεντρώνουν σ’ αυτά κάθε φορά που έχουν την τάση να ξανακυλήσουν! Αναρωτήσου λοιπόν γιατί καπνίζεις αλλά κυρίως γιατί θέλεις να το κόψεις και πάρε επιτέλους τη μεγάλη απόφαση.

Τips προετοιμασίας
Αν καπνίζεις εντατικά είναι πολύ πιθανόν να δυσκολευτείς να το κόψεις απότομα. Μπορείς λοιπόν, να δοκιμάσεις να το ελαττώσεις για μια περίοδο δύο εβδομάδων και μετά να το κόψεις.
Καλό θα ήταν επίσης να μην προσπαθήσεις να κόψεις το τσιγάρο σε περίοδο αυξημένου στρες ή αν κάνεις δίαιτα για να χάσεις βάρος:

• Ανακοίνωσε στο περιβάλλον σου ότι προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα ώστε να σε ενισχύσει και να δείξει κατανόηση στις αλλαγές της διάθεσής σου και, αν είναι δυνατόν, όσοι καπνίζουν να αποφεύγουν να το κάνουν μπροστά σου.
• Πέταξε τασάκια, αναπτήρες και τσιγάρα από το χώρο του σπιτιού, του αυτοκινήτου και της δουλειάς.
• Αύξησε την πρόσληψη νερού πίνοντας τουλάχιστον 1,5 λίτρα ημερησίως,  πράγμα που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
• Ελάττωσε  την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία εντείνει την επιθυμία για κάπνισμα. Μην κόβεις όμως τελείως τον καφέ, γιατί τότε θα έχεις να αντιμετωπίσεις διπλή στέρηση.
• Ακολούθησε ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά αποφεύγοντας τα γλυκά, ώστε να γλιτώσεις την αύξηση βάρους. Καταπολέμησε την τάση για τσιμπολόγημα επιλέγοντας τροφές με λίγες θερμίδες όπως ωμά λαχανικά.
• Για τις λιγούρες φρόντισε να συμπεριλάβεις στο διαιτολόγιό σου φρούτα και μια ισορροπημένη ποσότητα υδατανθράκων, κατά προτίμηση σύνθετων, γιατί κρατάνε σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
• Ξεκίνα γυμναστική. Εκτός του ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης, μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να πάρεις βάρος, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
• Κράτα τα χέρια σου απασχολημένα με υποκατάστατα για το χέρι, όπως μια μικρή ελαστική μπαλίτσα ή ένα κομπολόι, ιδιαίτερα όταν είσαι σε φάση χαλάρωσης ή παρέα με φίλους.
• Βρες αντιπερισπασμούς για τις δύσκολες στιγμές. Όταν νιώθεις ότι θέλεις να καπνίσεις πάρε ένα φίλο τηλέφωνο, κάνε μια βόλτα ή καταπιάσου με δουλειές
• Απόφυγε τον πρώτο καιρό να συναντηθείς με φίλους σου καπνιστές, εξηγώντας τους το λόγο. Στις εξόδους επίλεξε μέρη στα οποία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.
• Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου στο τέλος κάθε εβδομάδας με τα χρήματα που κανονικά θα ξόδευες για τσιγάρα. Σου αξίζει!
    

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες να τα καταφέρεις αυξάνονται αν αναζητήσεις επιστημονική βοήθεια! Γι’ αυτό διάλεξε σοφά τους συμμάχους σου:

Υποκατάστατα νικοτίνης
Πρόκειται για αυτοκόλλητα, τσίχλες, καραμέλες ή εισπνεόμενα σκευάσματα διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Παρέχουν στον οργανισμό ανακούφιση από τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, αφού μέσω αυτών ο καπνιστής λαμβάνει μικρές ποσότητες νικοτίνης χωρίς τα άλλα βλαβερά συστατικά του καπνού. Το περιορισμένο διάστημα χρήσης (όχι πάνω από τρεις μήνες) ισχύει για όλα τα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού, ενώ θα πρέπει να θυμάσαι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα κατά τη διάρκεια χρήσης τους.

Βελονισμός
Μπορεί να βοηθήσει στο σύνδρομο στέρησης και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή καπνίσματος όπως αϋπνία, πονοκεφάλους και αύξηση όρεξης. Κατά την εφαρμογή του τοποθετούνται ειδικές βελόνες μιας χρήσεως που δεν πονάνε σε συγκεκριμένα κέντρα του σώματος (όπως στα αφτιά, στα πόδια ή στα χέρια) που ελέγχουν την επιθυμία για κάπνισμα. Για τη διακοπή καπνίσματος απαιτούνται από 3 έως 10 συνεδρίες. Φρόντισε, όμως, να απευθυνθείς σε ειδικό με νόμιμες προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος.

Ηλεκτρομαγνητική αγωγή
Πρόκειται για μια μορφή ωτοθεραπείας, η οποία στοχεύει στη μικροδιάλυση και άμεση απομάκρυνση της νικοτίνης και των άλλων εθιστικών παραγόντων από τον οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το στερητικό σύνδρομο.

Εναλλακτικές θεραπείες
Επιτυχία στη διακοπή καπνίσματος υπόσχονται και εναλλακτικές θεραπείες όπως αρωματοθεραπεία, shiatsu, ομοιοπαθητική κ.ά., την οποία επιβεβαιώνουν ορισμένοι πρώην καπνιστές, όχι όμως και έρευνες.

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
Παρ’ ότι ένα μεγάλο ποσοστό (54%) καπνιστών δηλώνει ότι γνωρίζει τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, λιγότεροι από τους μισούς φαίνεται ότι είναι επαρκώς πληροφορημένοι σχετικά μ’ αυτά, σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Μάθε λοιπόν περισσότερα!

Πηγή : http://fitnet.gr/