Θέλετε να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι; Σηκώστε το smartphone σας, βρείτε την καλύτερη γωνία λήψης του προσώπου σας και πατήστε το κουμπί – γιατί οι selfies σας κάνουν πιο χαρούμενους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Σχεδόν.
Η Google εκτιμά ότι το 2014, στέλνονταν περίπου 93 εκατομμύρια selfies την ημέρα σε smartphones (μόνο με λειτουργικό Android) και το Κέντρο Ερευνών Pew αναφέρει ότι περισσότεροι από το 91% των εφήβων έχουν δημοσιεύσει μια selfie online.
Ωστόσο, η τακτική της αυτοφωτογράφισης εκνευρίζει ακόμη πολύ κόσμο και συνήθως συνδέεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με δυσάρεστες εξελίξεις: Πέρυσι, περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βγάλουν μια εντυπωσιακή selfie, από ό, τι από επιθέσεις καρχαριών.
Οι selfies έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας. Το 2014, μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσε ότι οι άνδρες που δημοσίευσαν τις περισσότερες selfies στα social media, είχαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ερωτηματολόγιο για ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας. Ένα άρθρο από τον Δρ Pankaj Shah στην επιθεώρηση International Journal of Emergency Mental Health and Human Resilience, υποστήριξε ότι η λήψη selfies ήταν εθιστική και ότι η δαπάνη περισσοτέρων από πέντε λεπτά για selfies ή η λήψη περισσότερων από τρεις έως πέντε την ημέρα μπορεί να θεωρηθεί «ασθένεια» .
Όμως ίσως οι selfies να μην είναι τελικά τόσο κακές – ίσως μάλιστα είναι ικανές να μας κάνουν πιο χαρούμενες, υποστηρίζει μια άλλη επιστημονική άποψη.
Η μελέτη που υποστηρίζει ότι οι selfies θα μπορούσαν να συνδέονται με την ευτυχία είναι σχετικά μικρή. Το δείγμα αποτελούνταν από 14 φοιτητές, από τους οποίους ζητήθηκε να χαμογελούν (ανεξάρτητα από το πώς αισθανόταν) και να βγάζουν selfies τρεις φορές την ημέρα, για τρεις συνεχείς εβδομάδες. Αυτές οι εικόνες κρατήθηκαν σε μια ειδική εφαρμογή και μπορούσαν να τις δουν μόνο οι φοιτητές και οι ερευνητές.
Καμία εικόνα δεν δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, όταν οι φοιτητές έβλεπαν τα δικά τους χαμογελαστά πρόσωπα, η διάθεσή τους βελτιωνόταν σημαντικά. Ωστόσο, ο Yu Chen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είναι ξεκάθαρος για το τι συμβαίνει: «Δεν είναι οι selfies που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι το γεγονός ότι γελάμε που μας κάνει ευτυχισμένους».
Αν λοιπόν είναι αφορμή για χαμόγελο, μια selfie μπορεί να μας φτιάξει το κέφι. Αρκεί να μην το παρακάνουμε…
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/