Πόσες φορές δεν σκεφτήκαμε ως ενήλικοι πόσο καλό θα ήταν να είχαμε κάνει ορισμένα πράγματα διαφορετικά στην παιδική μας ηλικία;
Να είχαμε ασχοληθεί περισσότερο με τον αθλητισμό, παραδείγματος χάρη, ή να είχαμε μάθει μια ακόμη ξένη γλώσσα ή να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συμβουλές των γονιών μας. Τότε, ας πούμε, που μας έλεγαν να βάλουμε «σιδεράκια» ώστε να έρθουν τα δόντια μας στη σωστή τους θέση και εμείς αρνιόμασταν πεισματικά; Με τις εξελίξεις στην ορθοδοντική όμως ποτέ δεν είναι αργά: είτε για να διορθώσουμε εκ των υστέρων ένα δικό μας πρόβλημα είτε τουλάχιστον να φροντίσουμε ότι τα παιδιά μας θα έχουν το χαμόγελο που τους αξίζει.
Πολλά τα οφέλη με την ορθοδοντική
Ένα υπέροχο χαμόγελο όχι μόνο εκφράζει υγεία και μαγνητίζει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, αλλά και μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Τα οφέλη της ορθοδοντικής όμως, επηρεάζουν πολλούς περισσότερους τομείς πέρα από την αισθητική και την ψυχολογία.
Χάρη στην ορθοδοντική η στοματική υγεία αναβαθμίζεται συνολικά, όχι μόνο αισθητικά. Το ίσιωμα και η καλή επαφή των πάνω και κάτω δοντιών, βελτιώνει τη λειτουργία δοντιών και γνάθων, διευκολύνει το βούρτσισμα και την οποιαδήποτε οδοντιατρική φροντίδα χρειαστούμε στο μέλλον. Επίσης, αλλάζοντας την θέση των δοντιών, αλλάζει όχι μόνο το χαμόγελο, αλλά και η σχέση άνω και κάτω χείλους, καθώς και η σχέση με την μύτη και τον πώγωνα. Η ορθοδοντική αντιμετωπίζει επίσης ανωμαλίες όπως η σκελετική δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου, οι χασμοδοντίες και η έντονη έλλειψη χώρων για τα δόντια που πρόκειται να βγουν.
Τα παιδιά μας έχουν κάθε δικαίωμα να μας κατηγορήσουν για τα στραβά τους δόντια, καθώς ένας από τους παράγοντες που προκαλεί το φαινόμενο είναι… η κληρονομικότητα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ορθοδοντικό πρόβλημα στα παιδιά, π.χ. ο θηλασμός δαχτύλου ή η προώθηση της γλώσσας όταν καταπίνουν. Για αυτό, ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 με 8 ετών, προτού «βγουν» οι δεύτεροι γομφίοι. Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να «βγάλει» τα μόνιμά του δόντια προτού επισκεφτούν κάποιον ορθοδοντικό, αυτό δεν είναι σωστό: με την έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να απλοποιηθεί η θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Επίσης οι ιστοί στην παιδική ηλικία ανταποκρίνονται καλύτερα, τα παιδιά δεν ντρέπονται αν χρειαστεί να φορέσουν «σιδεράκια» όπως οι ενήλικες και τελικά εισέρχονται στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας χωρίς ορθοδοντικά προβλήματα, γεμάτα αυτοπεποίθηση. Πριν από το 7ο-8ο έτος, πρέπει να επισκεφθούν τον ορθοδοντικό τα παιδιά όταν παρατηρούνται στοματικές συνήθειες, όπως ο θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας, οι οποίες παραμένουν μετά το 4ο έτος της ηλικίας.
Εκτός από τα παραδοσιακά «σιδεράκια», τις γνωστές ακίνητες μεταλλικές ορθοδοντικές συσκευές, οι ορθοδοντικοί διαθέτουν αρκετά ακόμη μέσα για να μας προσφέρουν μια τέλεια οδοντοστοιχία. Υπάρχουν σήμερα και διαφανή – πορσελάνινα ή πλαστικά – τα οποία είναι όμως πιο εύθραυστα. Χρησιμοποιούνται επίσης ειδικά μασελάκια που φοριούνται καθημερινά για 14 ώρες και διαφανείς νάρθηκες invisalign, οι οποίοι είναι σχεδόν αόρατοι.
Η άποψη «μα τα βλέπω τα δόντια του παιδιού, είναι ίσια», θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απόλυτα ακριβής. Υπάρχει περίπτωση εμφάνισης ορθοδοντικών ανωμαλιών στις οποίες τα μπροστινά δόντια μοιάζουν ίσια, καθησυχάζοντας –κακώς- τους γονείς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προβλήματα που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους γονείς καθώς μοιάζουν περίπλοκα, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό να λυθούν. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ορθοδοντικό είναι ο σίγουρος τρόπος ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα δόντια του παιδιού σας θα βρίσκονται πάντα στον ίσιο δρόμο!
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/