Ζουμερά, γευστικά, αρωματικά, έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε νωπά αλλά είναι νόστιμα εξίσου και σαν κομπόστα ή μαρμελάδα ή ως δροσιστικός χυμός.
hr id=”system-readmore” /></p> <p>Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε παραγωγή αχλαδιών στην Ευρώπη, με κυριότερες ποικιλίες τα κρυστάλλια, τις κοντούλες, τα βουτυράτα και τα δουκέσσα, όμως τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά και διάφορες ασιατικές ποκιλίες.</p> <p>Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη A, B1, B2, B6, C, K, ασβέστιο, νιασίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες. Ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου 75 kcal.</p> <p><strong>Η κατανάλωση αχλαδιών έχει θετικές επιδράσεις στα εξής:</strong></p> <p><strong>ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ:</strong> Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει.</p> <p><strong>ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ:</strong> Λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C και χαλκό αποτρέπεται η κυτταρική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλλούν καρκινικές μεταλλάξεις.</p> <p><strong>ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:</strong> Εξαιτίας των πηκτινών που περιέχει βοηθά στη μείωση της LDLχοληστερόλης.</p> <p><strong>ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ:</strong> Η γλουταθειόνη, συστατικό που υπάρχει στα αχλάδια, βοηθά στην προστασία του οργανισμού από την υψηλή αρτηριακή πίσεση και κατά συνέπεια από διάφορες θρομβώσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.</p> <p><strong>ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ:</strong> Λόγω των φυτικών ινών και της πηκτίνης, το αχλάδι θεωρείται ιδανικό για την καλή λειτουργία των εντέρων και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με την ήπια καθαρτική του δράση.</p> <p><strong>ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ:</strong> Το φυλλικό οξύ που περιέχει το αχλάδι είναι απαραίτητο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ καθώς θεωρείται αντιαλλεργικό φρούτο είναι κατάλληλο για τα μωρά, όταν εντάξουν στη διατροφή τους τη φρουτόκρεμα.</p> <p><strong>ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ:</strong> Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βόριο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο, συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης της οστεοπόρωσης.</p> <p><strong>ΔΙΑΙΤΑ</strong>: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στο στομάχι και είναι κατάλληλο για σνακ, καθώς θεωρείται καλή πηγή ενέργειας.</p> <p>Ο χυμός του αχλαδιού είναι ιδανικός για να δροσίσει το σώμα, είτε λόγω υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι είτε στον πυρετό, καθώς μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και προσφέρει ηλεκτρολυτική ισορροπία. Παράλληλα ο χυμός από αχλάδι ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τη δύσπνοια.</p> <p style="text-align: right;">Πηγή : <a href="http://www.iatrikanews.gr/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">http://www.iatrikanews.gr/</a></p>”