Πρόοδος στη μάχη κατά της ακμής

images_1242017_2_cellphone.jpg

Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν προηγουμένως άγνωστο τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα, αφήνοντας ελπίδες για νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της ακμής.

Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας του σώματος ενάντια στην εισβολή μικροβίων. Αλλά είναι επίσης διαρκώς γεμάτο με βακτήρια όλων των ειδών – και συνήθως δεν αντιστέκεται καθόλου σε αυτά.

«Είναι ένας μεγάλο γρίφος το γιατί ανεχόμαστε όλα αυτά τα βακτήρια στο δέρμα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Richard Gallo, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. «Συνήθως, πορευόμαστε εν ειρήνη μαζί τους, αλλά ορισμένες φορές η ανακωχή διακόπτεται και μπορούν να προκαλέσουν μια μόλυνση».

Στη μελέτη της, η ομάδα του Gallo επικεντρώθηκε στο προπιονιβακτήριο της ακμής, που μπορεί να προκαλέσει και άλλες λοιμώξεις. Συνήθως, ζει στο δέρμα χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας. Αλλά όταν τα βακτήρια βρεθούν σε ορισμένες συνθήκες – σε ένα φραγμένο πόρο, χωρίς αέρα π.χ.- μπορούν να προκαλέσουν τη φλεγμονώδη αντίδραση που είναι γνωστή ως ακμή.

Η ερευνητική ομάδα του Gallo υποστηρίζει ότι βρήκε ισχυρές ενδείξεις ως προς το γιατί. Στις εργαστηριακές δοκιμές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα συγκεκριμένα βακτήρια εκκρίνουν λιπαρά οξέα που αναστέλλουν δύο ένζυμα στα κερατινοκύτταρα – τα κύτταρα που συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού στρώματος του δέρματος- γεγονός που ενισχύει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις των κυττάρων.

«Βασικά, έχουμε ανακαλύψει ένα νέο τρόπο που τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή» δήλωσε ο Gallo. Τα ευρήματα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση της διαδικασίας που προκαλεί την ακμή και τη θυλακίτιδα – μια φλεγμονή του θύλακα της τρίχας που προκαλεί σπυράκια και άλλα συμπτώματα στο δέρμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Immunology.

Ο Δρ Adam Friedman, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου George Washington είπε πως οτιδήποτε ανακαλύπτουν οι επιστήμονες που τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα γιατί συμβαίνει κάτι, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και ότι τα ευρήματα πιθανότατα θα «ανοίξουν πολλούς δρόμους» για μελλοντική έρευνα.

Υπάρχει ήδη μια σειρά από θεραπείες για την ακμή που δουλεύουν σε γενικές γραμμές στο πνεύμα των ανακαλύψεων της νέας μελέτης, στοχεύοντας την υπερβολική λιπαρότητα στους πόρους, τα ίδια τα βακτήρια ή τη φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος.

Αλλά δεν υπήρξαν πραγματικά νέες προσεγγίσεις στη μάχη κατά της ακμής για αρκετό καιρό και σύμφωνα με τον Friedman, «όσο περισσότερα φάρμακα έχουμε για να επιλέξουμε, τόσο το καλύτερο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/