Τα τατουάζ γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων με τατουάζ έχει αυξηθεί από 5% το 2003 σε 12% το 2016.
Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν πάνω από ένα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της ΕΕ.
Σχεδόν ένας στους τρεις νέους (το 30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%. Η έρευνα του JRC εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς κάποια απ’αυτά «χτυπιούνται» με χρωματιστά μελάνια στο δέρμα, πράγμα που εκθέτει τον άνθρωπο στις χημικές ουσίες τους σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τατουάζ, τα οποία απλώς εμπίπτουν, όπως και τα άλλα καταναλωτικά προϊόντα, στη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί να διατίθενται στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.
Θολό το τοπίο για τα μελάνια για τατουάζ
Τα περισσότερα μελάνια για τατουάζ στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ τα μελάνια για το μόνιμο μέικ-απ παράγονται στην ίδια την Ευρώπη. Όλα περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα συστατικά. Πάνω από το 80% των χρωστικών ουσιών είναι οργανικές χημικές ουσίες και, από αυτές, τουλάχιστον το 60% μπορεί να εκλύουν καρκινογόνες αρωματικές ουσίες.
Οι ερευνητές του JRC επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συστηματική συλλογή στοιχείων για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως δερματολογικής φύσης, έτσι η έκταση των πιθανών προβλημάτων παραμένει άγνωστη. Αν και τα περισσότερα παράπονα αφορούν παροδικά προβλήματα, βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να εκδηλωθούν στο 5% περίπου όσων έχουν κάνει τατουάζ, ιδίως αν αυτό έχει γίνει υπό ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ έχουν αναφερθεί προβλήματα κατά την αφαίρεση τους.
Σύμφωνα με την έκθεση του JRC, ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω των τατουάζ δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ούτε έχει αποκλεισθεί μέχρι στιγμής. Οι ερευνητές συνιστούν να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των τατουάζ.
Η μελέτη του JRC θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, ώστε να αποφασισθεί αν όντως χρειάζονται να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ, προκειμένου τα μελάνια και η διαδικασία του «χτυπήματός» τους να γίνει πιο ασφαλής.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/