Παραισθησιογόνα μανιτάρια για ασθενείς με καρκίνο

images_1742017_Poricini_Marti2.jpg

Η ψυχεδελική ουσία που βρίσκεται στα παραισθησιογόνα (ή απλώς… «μαγικά») μανιτάρια μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο, αποτέλεσμα που μπορεί να διαρκέσει για μήνες σύμφωνα με δύο μικρές μελέτες.

Η θεραπεία λειτούργησε για τη Dinah Bazer, που υπέμεινε μια τρομακτική παραίσθηση η οποία όμως την βοήθησε να απαλλαγεί από το φόβο ότι ο καρκίνος των ωοθηκών της θα επιστρέψει. Και για την Estalyn Walcoff, ο οποία λέει ότι η εμπειρία την οδήγησε στο να ξεκινήσει ένα παρήγορο πνευματικό ταξίδι.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και οι ειδικοί λένε ότι πιο ουσιαστική έρευνα πρέπει να γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις της ουσίας, που ονομάζεται ψιλοκυβίνη.

Αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν «πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα», σύμφωνα με τον Δρ Craig Blinderman, ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία ανακουφιστικής φροντίδας ενηλίκων στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, οποίος δεν συμμετέχει στις έρευνες.

Η ψιλοκυβίνη προέρχεται από ορισμένα είδη μανιταριών και είναι παράνομη στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα). Σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει τη χρήση της για θεραπεία, θα πρέπει να χορηγείται σε κλινικές από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, λένε οι ειδικοί. Κανένας δεν θα πρέπει να τη δοκιμάσει μόνος του, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο, τόνισαν οι επικεφαλής και των δύο μελετών, ο Δρ Stephen Ross του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ο Δρ Roland Griffiths του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Τα ψυχεδελικά φάρμακα φαινόταν πολλά υποσχόμενα στο παρελθόν για τη θεραπεία της δυσφορία σε ασθενείς με καρκίνο. Αλλά οι μελέτες για την ιατρική χρήση των ψυχεδελικών σταμάτησαν στις αρχές του 1970 εξαιτίας του αυστηρού νομικού πλαισίου, μετά την ευρεία χρήση τους για λόγους αναψυχής. Τα τελευταία χρόνια όμως οι έρευνες έχουν ξαναξεκινήσει.

Ο Griffiths, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτός από τους ασθενείς με καρκίνο, αν και υποψιάζεται ότι ίσως βοηθούσε και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες σε τελικό στάδιο.

Οι δύο νέες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Psychotherapy, είναι μικρές: εκείνη του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που περιελάμβανε και ψυχοθεραπεία, εξέτασε μόνο 29 ασθενείς, ενώ εκείνη του Johns Hopkins 51.

Και στις δύο μελέτες, η θεραπεία με ψιλοκυβίνη είχε μεγαλύτερη επίδραση στο άγχος και την κατάθλιψη από ό, τι ένα εικονικό φάρμακο. Από τη θεραπεία και μετά, περίπου το 80% των ασθενών της Νέας Υόρκης δεν εμπίπτουν πλέον στα στάνταρ για το κλινικό άγχος ή την κατάθλιψη, μια εξαιρετικά γρήγορη απόκριση που παρέμεινε για τουλάχιστον επτά εβδομάδες. Πέρα από κάποιες έντονες παραισθήσεις, δεν διαπιστώθηκαν άλλες παρενέργειες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/