Για ένα παιδί δε συνίσταται να ακολουθήσει την αυστηρή νηστεία της εκκλησίας που περιλαμβάνει την πλήρη αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην περίπτωση όμως που η νηστεία διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα, ή μεμονωμένες μέρες (π.χ. Τετάρτη και Παρασκευή), συνήθως δεν ενέχεται κανένας κίνδυνος. Βέβαια, αν το παιδί σας έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, αν υπάρχει αναιμία, ή άλλα προβλήματα υγείας, τότε κρίνεται απαραίτητο να πάρετε και τη συμβουλή του γιατρού σας.
Το βασικό μέλημα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι να καλύπτετε τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος, καταναλώνοντας μία ευρεία γκάμα φυτικών προιόντων όπως τα όσπρια, η σόγια, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι.
Αντί για κρέας: Συνδυάστε τα όσπρια με τα δημητριακά, τα όσπρια με τους ξηρούς καρπούς, ή τους ξηρούς καρπούς με τα δημητριακά σε μαγειρικές συνταγές, στις σαλάτες ή τα σνακ σας. Επιλέξτε για παράδειγμα πλιγούρι μαζί με φακές, ή προσθέστε ρύζι και ξηρούς καρπούς σε μία πράσινη σαλάτα. Έτσι, τα παιδιά σας θα προσλάβουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες με αυτές του κρέατος.
Φροντίστε για το ασβέστιο: Τις ημέρες της νηστείας τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα απουσιάζουν από τη διατροφή των παιδιών, συνεπώς, καλό θα ήταν να στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Καλύψτε τις ανάγκες τους σε σίδηρο: Επιλέξτε φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι, τα όσπρια, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά. Οι φυτικές πηγές σιδήρου θα πρέπει να συνδυάζονται με μια πηγή βιταμίνης C, όπως για παράδειγμα ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, η παρουσία της οποίας αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr