Διεκδικητικότητα:
Από τις πιο σημαντικές δεξιότητες υπεράσπισης και φροντίδας του εαυτού μας!
Υιοθετώντας μία διεκδικητική συμπεριφορά εκφράζουμε τα συναισθήματα και τα δικαιώματα μας, χωρίς να παραβιάζουμε και να προσβάλλουμε τα αντίστοιχα συναισθήματα και δικαιώματα των άλλων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατέχει κανείς τη συγκεκριμένη δεξιότητα είναι η πίστη και η καλή επαφή με τον εαυτό μας. Πίστη ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθη, να αλλάζουμε γνώμη, να αποφασίζουμε για τη ζωή μας, να εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και να ζητάμε βοήθεια, όταν την χρειαζόμαστε.
Τι πρέπει να κάνω για να γίνω διεκδικητικός/ή;
1. Να επιθυμώ την αλλαγή της συμπεριφοράς μου. Να θέλω πραγματικά να αποκτήσω αυτή τη δεξιότητα, όχι για να επιβληθώ αδιακρίτως στους γύρω μου, αλλά για να υπερασπιστώ τα «θέλω» μου με σεβασμό στα «θέλω» των άλλων.
2. Να ξέρω τι θέλω και οι επιθυμίες μου να είναι ξεκάθαρα δικές μου.
3. Να βάζω όρια στις σχέσεις μου.
4. Να αποδεχθώ ότι διεκδικώντας κάτι στη ζωή μου, δεν μου εγγυάται κανείς ότι θα πετυχαίνω πάντα και τον εκάστοτε στόχο μου. Αυτό που πάντα θα επιτυγχάνω είναι η ικανοποίηση ότι με υπερασπίστηκα και δεν σήκωσα ψηλά τα χέρια από φόβο και ανασφάλεια.
5. Να βάλω και το «όχι» στο λεξιλόγιο μου χωρίς να έχω ενοχή.
6. Να αντέχω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου. Διεκδικώ το δικαίωμα μου να κάνω λάθη, μιας και είμαι άνθρωπος και όχι θεός.
7. Να είμαι σαφής, συγκεκριμένος και σύντομος, όταν εκφράζω το «θέλω» μου.
8. Όταν μιλάω να είμαι ευθύς, χωρίς πολλές εισαγωγές και δεν είναι καλό να βάζω «τρίτους» να μεταφέρουν για εμένα μηνύματα.
9. Να μην ξεχνάω, ότι μιλάω για εμένα….Ο σκοπός μου δεν πρέπει να είναι να βγάλω λάθος τον άλλο, αλλά να υποστηρίξω την δική μου άποψη με σιγουριά.
10. Να μην σκέφτομαι με φόβο να μην τσαλακωθεί η εικόνα μου. Αν το σκεφτώ, θα πάψω να διεκδικώ.