Η νόσος Αλτχάιμερ είναι μια νόσος του εγκεφάλου, η οποία βλάπτει τα κύτταρα και προκαλεί άνοια. Ο εκφυλισμός του εγκεφάλου εξαιτίας της νόσου επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τη διάθεση.
Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα ενός ατόμου να πραγματοποιεί απλές, καθημερινές δραστηριότητες μειώνεται διαρκώς. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Το Αλτσχάιμερ, που ονομάστηκε από τον γερμανό γιατρό Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ ο οποίος το ανακάλυψε, δεν θεραπεύεται προς το παρόν.
Τα συμπτώματα
Η νόσος συνήθως ξεκινάει αργά και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια στα πρώιμα στάδια. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά και δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ωστόσο τα πλέον συνηθισμένα περιλαμβάνουν:
– Επίμονη και συχνή απώλεια μνήμης, ιδίως για πρόσφατα γεγονότα
– Ασάφεια σε καθημερινές συνομιλίες
– Αδυναμία για επίλυση προβλημάτων, οργάνωση και λογική σκέψη
– Δυσκολίες στο λόγο, όπως η εξεύρεση της σωστής λέξης και η κατανόηση των συνομιλιών
– Απώλεια ενθουσιασμού για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε
– Απαίτηση περισσότερου χρόνου για εργασίες ρουτίνας
– Αποπροσανατολισμός, ακόμη και σε γνωστά μέρη
– Eπιδείνωση των κοινωνικών δεξιοτήτων
– Αλλαγές στη συμπεριφορά, την προσωπικότητα και τη διάθεση.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται αλλάζουν και τα συμπτώματά της, καθώς αρχίζουν να επηρεάζονται και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Οι ικανότητες του ασθενούς μπορεί να έχουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα και χειροτερεύουν σε στιγμές άγχους, κούρασης ή άλλης ασθένειας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο, χρειάζονται διαρκή φροντίδα.
Οι αιτίες
Οι ερευνητές ανακαλύπτουν διαρκώς όλο και περισσότερα σχετικά με τη νόσο. Ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι την προκαλεί – τα πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, γενετικών αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας κάποιου.
Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου από τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι φυσικά η ηλικία, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν – αν και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με Αλτσχάιμερ ακόμη και πριν από τα 50.
Πώς να προστατευθούμε
Η τακτική πνευματική δραστηριότητα αποτελεί ασπίδα απέναντι στη νόσο. Το να προκαλούμε συστηματικά το μυαλό σας με δραστηριότητες πνευματικά διεγερτικές, βοηθάει στο να μειώσουμε τις πιθανότητες για άνοια. Τα ίδια οφέλη έχει και η κοινωνική δραστηριότητα – η συμμετοχή σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις μας κρατάει όχι μόνο χαρούμενους αλλά και υγιείς – αλλά και η τακτική άσκηση.
Αντίθετα η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/