Τα τελευταία χρόνια η λέξη «κολλαγόνο» λόγο διαφόρων συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υποστηρίζουν ότι θα μας δώσουν πίσω το κολλαγόνο που χάνεται φυσιολογικά με την πάροδο των ετών, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος και μειώνοντας τις ρυτίδες, ανακουφίζοντας τις αρθρώσεις και αναπλάθοντας τους μύες.
Το κολλαγόνο είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού (και όλων των πολυκύτταρων ζώων) και βρίσκεται στους τένοντες, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα οστά, στα νύχια, στην καρδιά, στα ούλα, στα αιμοφόρα αγγεία και στις αρθρώσεις. Το κολλαγόνο, όπως προδίδει και το όνομά του, παίζει συνδετικό ρόλο (σαν κόλλα) στο σώμα, που διατηρεί ενωμένα ιστούς και κύτταρα. Απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεσή του είναι η βιταμίνη C – η έλλειψή της είναι αυτή που οδηγούσε τους ναυτικούς πριν από μερικούς αιώνες στο σκορβούτο. Ας δούμε μερικά ακόμη εντυπωσιακά στοιχεία για το κολλαγόνο:
– Το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 30 με 40% των πρωτεϊνών του ανθρωπίνου σώματος.
– Υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου, οι βασικοί τύποι του είναι οι Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
– Οι ίνες του κολλαγόνου τύπου Ι (οι οποίες βρίσκονται στα νύχια, στα μαλλιά και στους τένοντες) είναι ισχυρότερες από το ατσάλι.
– Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα την αντοχή και την ελαστικότητα, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο για την αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.
– Μετά τα 40 αρχίζει συνήθως να μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.
– Η προέλευση του κολλαγόνου σε ιατρικά προϊόντα μπορεί να είναι ανθρώπινη, από βοοειδή, χοίρους ή αιγοπρόβατα.
– Η χρήση επιδέσμων με κολλαγόνο προσελκύει νέα δερματικά κύτταρα στις πληγές.
– Προϊόντα ομορφιάς επιδερμικής χρήσης που υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στον οργανισμό, όπως αναζωογονητικές κρέμες και λοσιόν, μάλλον υπερβάλλουν, καθώς τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα ώστε να μπορέσουν να περάσουν το δέρμα και να απορροφηθούν από τον οργανισμό.
– Η παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να διεγερθεί με τη χρήση ειδικής θεραπείας με λέιζερ.
– Η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα και μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κολλαγόνου.
– Για να διατηρήσετε σε ικανοποιητικά επίπεδα την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας, θα πρέπει καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη C αλλά και επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/