Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να θεραπεύσουν και ίσως να αντιστρέψουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, κάνοντας ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα να αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν πληγεί από την ασθένεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να αναλάβουν τη δουλειά εκείνων που καταστρέφονται από το Πάρκινσον.
Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της νόσου, έδειξαν ότι η θεραπεία φαίνεται να βελτιώνει την κατάσταση. Βεβαίως, απαιτούνται πολλές ακόμη μελέτες πριν από την έναρξη παρόμοιων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Οι ειδικοί λένε ότι η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Biotechnology είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα, αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να ελέγξουν εάν η θεραπεία είναι ασφαλής και αν τα κύτταρα που… αλλάζουν δουλειά, τα οποία ξεκίνησαν την «καριέρα» τους ως αστροκύτταρα, μπορούν πραγματικά να λειτουργήσουν όπως οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη και οι οποίοι καταστρέφονται από το Πάρκινσον.
Οι ασθενείς με τη νόσο έχουν έλλειψη ντοπαμίνης, επειδή κάποια από τα κύτταρα του εγκεφάλου που την παράγουν έχουν καταστραφεί. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι σκοτώνει τα κύτταρα, αλλά αυτή η απώλεια προκαλεί εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο και δυσκολία στο περπάτημα και τη μετακίνηση.
Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να βοηθήσουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιτία.
Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων νευρώνων ντοπαμίνης με την έγχυση νέων στον εγκέφαλο.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών που πραγματοποίησαν την τελευταία μελέτη, ωστόσο, χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση που δεν απαιτεί μεταμόσχευση κυττάρων. Χρησιμοποίησαν ένα κοκτέιλ μορίων για να επαναπρογραμματίσουν κύτταρα που υπάρχουν ήδη στον εγκέφαλο. Όταν αναμίχθηκε ένα δείγμα ανθρώπινων αστροκυττάρων με το κοκτέιλ που δημιούργησαν στο εργαστήριό τους, παρήγαγαν κύτταρα που μοιάζουν πολύ με νευρώνες ντοπαμίνης.
Στη συνέχεια, έδωσαν το ίδιο κοκτέιλ σε άρρωστα ποντίκια. Η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί, επαναπρογραμματίζοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και μειώνοντας τα συμπτώματα του Πάρκινσον.
Ο Δρ Patrick Lewis, ειδικός της νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, δήλωσε ότι τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια θεραπεία που θα αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Αλλά πρόσθεσε: «Η μετάβαση από την έρευνα αυτή σε μια θεραπεία για ανθρώπους θα είναι μια τεράστια πρόκληση».
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/