To να κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό μπορεί είναι επικίνδυνο. Όχι γιατί μπορεί να μπει κάποιο έντομο ή να οδηγήσει σε ροχαλητό που εκνευρίζει όποιον κοιμάται δίπλα σας, αλλά γιατί μπορεί προκαλέσει μεγάλη φθορά στα δόντια σας, αντίστοιχη ενός ανθρακούχου ποτού.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Oral Rehabilitation και τονίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με το στόμα τους ανοιχτό υποβάλλουν τον εαυτό τους σε υψηλότερο κίνδυνο φθοράς των δοντιών από ό, τι οι άνθρωποι που αναπνέουν από τη μύτη τους όταν κοιμούνται.
Το σάλιο εμποδίζει με φυσικό τρόπο τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια μας. Αλλά όταν κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό, συνήθως ξυπνάμε με στεγνό στόμα, επειδή παράγεται λιγότερο σάλιο. Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως να αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη φθορά στα δόντια μας.
Η πλάκα των δοντιών είναι ένα «βιοφίλμ» – μια λεπτή στρώση βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια και απελευθερώνει οξέα που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα.
Η έλλειψη σάλιου στο στόμα μας ενώ κοιμόμαστε, σημαίνει ότι περισσότερη πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια μας, επειδή δεν βρίσκεται εκεί αρκετό σάλιο για να βοηθήσει ώστε να παραμείνει η ανάπτυξη των βακτηριδίων υπό έλεγχο και να προστατέψει τα δόντια μας από τη φθορά που τους προκαλούν.
Η μελέτη σημείωσε ότι μια νύχτα που κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της οξύτητας στο στόμα μας σε 3,6 στην κλίμακα pH – ένα επίπεδο το οποίο είναι ισοδύναμο με το να είχατε πιει ένα ανθρακούχο ποτό ή με το να είχατε φάει ένα πορτοκάλι ακριβώς προτού πέσετε στο κρεβάτι.
Οι λόγοι που μας οδηγούν να κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα είναι οι αλλεργίες, τα κρεατάκια και το στραβό διάφραγμα, μεταξύ άλλων. Όλες σχεδόν οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται και ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εντοπίσει το πρόβλημα και να σας προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής του.
Αν αναπνέεται από το στόμα απλώς επειδή είστε «μπουκωμένοι» από ένα κρύωμα, ζητήστε ένα αποσυμφορητικό από τον φαρμακοποιό σας.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/