Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και η ψηφιακή οικονομία με επταπλάσιο ρυθμό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ψηφιακή εποχή, ο αγώνας για την καινοτομία, τις δεξιότητες και τις αγορές κάνει πλέον επιβεβλημένη την προετοιμασία μιας νέας Ψηφιακής Στρατηγικής για την διαχείριση των επερχόμενων αλλαγών.
Το παλαιό «παραδοσιακό» μοντέλο λειτουργίας των οργανισμών και των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένο.
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Digital Transformation) του τομέα της Υγείας, δεν είναι κάτι εξωτικό ή μακρινό, αλλά άμεσο και σταδιακά επιβεβλημένο, καθώς τα οφέλη του στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε επίπεδο επιχειρήσεων και συστήματος, επαγγελματιών όσο και στον ασθενή γίνονται ολοένα πιο ορατά και μετρήσιμα.
Νέες αλλά και εγκαθιδρυμένες στο χώρο επιχειρήσεις επενδύουν σε ψηφιακές λύσεις που παρέχουν δυνατότητες παρακολούθησης δεικτών υγείας σε άμεσο χρόνο, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό, τα ποσοστά σωματικής δραστηριότητας κτλ.
Η χρήση ψηφιακών συσκευών που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την παρακολούθηση της υγείας (ψηφιακά ρολόγια, ψηφιακές ζυγαριές, αισθητήρες, συσκευές που συνδέονται με smartphones, ιατρικά μηχανήματα κτλ) πολλαπλασιάζονται εκθετικά και αθροίζονται σε αυτό που καλείται Internet of Things (IoT).
Ο τομέας και η αγορά της Ψηφιακής Υγείας αναπτύσσεται ραγδαία.
Σε πρόσφατη έρευνα της η συμβουλευτική εταιρία Accenture, διαπιστώνει αφενός ότι η ασφάλεια και αξιοπιστία των συσκευών αυτών βελτιώνεται και αφετέρου πως ο αριθμός των εγκρίσεων που λαμβάνουν οι νέες τεχνολογίες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 21% την περίοδο 2010 – 2014 και αναμένεται τριπλασιαστεί έως το 2018.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/