Έχετε ακουστά τη «Nap diet», σε απλά ελληνικά τη δίαιτα του… ύπνου;
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο αποτελεσματικό διατροφικό σχήμα, αλλά για μια νέα τάση που ακολουθούν οι φοιτητές του εξωτερικού. Σύμφωνα με αυτή, όταν κάποιος πεινάει – αλλά ταυτόχρονα κάνει και μία προσπάθεια απώλειας βάρους – το καλύτερο που έχει να κάνει προκειμένου να αποφύγει το φαγητό είναι να πέσει για ύπνο! Επιπλέον, κυριαρχούν απόψεις όπως το ότι αν κάποιος δεν καταναλώσει βραδινό φαγητό, τότε έχει το περιθώριο να πιει όσο επιθυμεί στη βραδινή του έξοδο.
Οι παραπάνω και πολλές ακόμη τέτοιες «προβληματικές» συμπεριφορές, που συχνά χαρακτηρίζουν άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, οδήγησαν τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ να αναρωτηθούν για ποιο λόγο οι φοιτητές έχουν λανθασμένες απόψεις περί υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους.
Ας δούμε την έκταση του προβλήματος με αριθμούς
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το 25% των φοιτητών παρουσιάζει κάποια διατροφική διαταραχή, ενώ μία πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ έδειξε ότι το ποσοστό των φοιτητών με διατροφικές διαταραχές όχι μόνο είναι μεγάλο, αλλά και έχει αυξηθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, από το 1995 μέχρι το 2008 το ποσοστό των φοιτητριών που είχαν εκδηλώσει διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά ανέβηκε από το 23 στο 32%, ενώ στους άνδρες φοιτητές αυξήθηκε από το 8 στο 10%.
Κι αν πιστεύετε ότι η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά εκδηλώνεται στην εφηβεία, μάθετε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ οι ανασφάλειες που αφορούν στην εικόνα σώματος αναπτύσσονται όταν το παιδί είναι ακόμα στο δημοτικό! Αξιοσημείωτο είναι ότι το 8 % των παιδιών που είναι στην ηλικία των 10 ετών φοβούνται να μην παχύνουν στο μέλλον, ενώ το 42% των παιδιών στην τρίτη δημοτικού θέλουν να αδυνατίσουν. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι οι τελειόφοιτοι φοιτητές και οι φοιτήτριες από οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν κάποια διατροφική διαταραχή.
Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;
Την απάντηση μπορεί να τη βρει κανείς παρατηρώντας τα μηνύματα της κοινωνίας για το τι θεωρείται σήμερα ελκυστικό, ωραίο και ιδανικό, ακόμα και για το πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση για κάποιον στις μέρες μας. Όλα αυτά τα κοινωνικά πρότυπα που περνούν στους νέους, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, είναι που τους προκαλούν ανησυχία για την πιθανή απόρριψη που ίσως συναντήσουν στο μέλλον στην περίπτωση που αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό από αυτά.
Εν δράσει…
Μετά από την έξαρση αυτής της κατάστασης, πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού αποφάσισαν να κινηθούν αναλόγως ώστε να την αντιμετωπίσουν. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε μία προσπάθεια να εκπαιδευτούν οι φοιτητές γύρω από τις αρχές μίας ισορροπημένης διατροφής, ώστε να κατανοήσουν ποιες είναι τελικά οι υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και να πάψουν να στρέφονται σε ακραίες συμπεριφορές. Μάλιστα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος πτυχιούχος διαιτολόγος στην πανεπιστημιούπολη, τον οποίο και θα μπορούν να συμβουλεύονται, ενώ παράλληλα οι φοιτητές που είχαν παρουσιάσει διατροφικές διαταραχές στο παρελθόν αποφάσισαν να βοηθήσουν τους ομοιοπαθείς συνομήλικούς τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσω κάποιας ομάδας υποστήριξης.
Η ύπαρξη διατροφικών διαταραχών στις πανεπιστημιουπόλεις αποτελεί πλέον μάστιγα. Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βοηθήσουν ώστε να μη δούμε αυτά τα ποσοστά να αυξάνονται σημαντικά και στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική η ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού γύρω από τις σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πολλές φορές οι εμμονές γύρω από το σώμα και τη διατροφή είναι πιο “ένοχες” από όσο νομίζουμε.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr