Παραδοσιακό κασέρι, μαστιχωτή μοτσαρέλα, βαρελίσια φέτα, γαλλικό ροκφόρ, τρυπητό έμενταλ ή κλασσικό τσένταρ, υπάρχει ένα τυρί για τον καθένα μας. Όσο νόστιμα και αν είναι όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι το τυρί έχει εδώ και καιρό θεωρηθεί ως όχι πολύ καλό για τη διατροφή μας.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το τυρί είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για εμάς από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν – ή, τουλάχιστον, δεν είναι τόσο κακό.
Η έρευνα από το University College του Δουβλίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τυριά είναι πιο αδύνατοι από ό, τι εκείνοι που δεν τρώνε και στην πραγματικότητα η κατανάλωσή του δεν ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων -γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο και κρέμα γάλακτος- σε 1.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Ακόμη περισσότερο, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές για την υγεία, οι οποίες συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (που βρίσκονται στο τυρί) για να κρατήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας χαμηλά – η χοληστερόλη στο αίμα συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μελέτη ενισχύει πρόσφατες έρευνες από διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λιπαρά από το τυρί δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, χάρη στο μοναδικό σύνολο θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
«Αυτό που είδαμε, ήταν ότι αν και οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους, δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους, σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Emma Feeney.
«Πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο τα ίδια τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και το συνολικό διατροφικό πρότυπο που ακολουθείται, όχι μόνο ένα συγκεκριμένο φαγητό που τρώμε, στη συνέχεια, αλλά και το μοτίβο των άλλων τροφίμων που καταναλώνουμε», συνέχισε, τονίζοντας ότι διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν περισσότερο τυρί, κατανάλωναν επίσης περισσότερους υδατάνθρακες.
Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/