Συστατικό του κρασιού κατά της γήρανσης του εγκεφάλου

images_1132017_bc-wine.jpg

Μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος, με παρόμοιο τρόπο με την άσκηση και τη χαμηλή σε θερμίδες διατροφή, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η ρεσβερατρόλη, η οποία εμφανίζεται με φυσικό τρόπο στη φλούδα φρούτων, όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα και τα μούρα, μπορεί να κρατήσει τους μύες εύπλαστους και να βοηθήσει στην προστασία των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Virginia Tech Carilion Research Institute.

Δοκιμές σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν ότι η ένωση επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση του εγκεφάλου, διατηρώντας τις νευρομυϊκές συνάψεις του εγκεφάλου, που μεταδίδουν τα σήματα για κίνηση από τον εγκέφαλο προς τους μύες.

Τα ποντίκια στα οποία είχε δοθεί ρεσβερατρόλη από το πρώτο έτος της ηλικίας τους είχαν πιο νεανικές νευρομυϊκές συνάψεις σε ηλικία δύο ετών από εκείνα στα οποία δεν είχε δοθεί.

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στο να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να επιβραδύνουμε τον εκφυλισμό των νευρωνικών κυκλωμάτων που προκαλείται από τη γήρανση “, δήλωσε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Gregorio Valdez.

Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη από το λευκό κρασί, επειδή ζυμώνεται μαζί με τη φλούδα των σταφυλιών. Ωστόσο, οι λάτρεις του κρασιού θα απογοητευτούν όταν ακούσουν ότι το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό δεν περιέχει αρκετή ρεσβερατρόλη για να κρατήσει  τα γηρατειά μακριά.

«Στο κρασί, η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν θα μπορούσατε να πίνετε αρκετό σε ολόκληρη τη ζωή σας, ώστε να έχετε τα οφέλη που είχαν τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη», είπε ο Δρ Valdez. «Οι μελέτες αυτές έγιναν άλλωστε σε ποντίκια, συνεπώς θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε οποιονδήποτε θελήσει να πάρει μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης, σε οποιαδήποτε μορφή».

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να προσδιοριστεί ο μηχανισμός που επιτρέπει στη ρεσβερατρόλη να προστατέψει τις συνάψεις. Αν γνωρίζουμε το μηχανισμό, μπορούμε να τροποποιήσουμε τη ρεσβερατρόλη ή να αναζητήσουμε άλλα μόρια που είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία των συνάψεων».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journals of Gerontology, Series Α, διαπίστωσε ότι, ενώ η ρεσβερατρόλη είχε νευροπροστατευτική δράση, ήταν λιγότερο αποτελεσματική από μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων στην προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/