Περιμένοντας τον πελαργό

images_2732017_2_1180787-pregnant-woman-in-park.jpg

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση για την γυναίκα, δεν παύει όμως να την γεμίζει κάποιες φορές με άγχος και ερωτηματικά, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν.

Λίγο πριν από την εγκυμοσύνη
Κάθε γυναίκα που σκοπεύει να μείνει έγκυος, καλό είναι να φροντίζει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Η επίτευξη σωστού σωματικού βάρους είναι βασική προκειμένου μία εγκυμοσύνη να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος (Τεστ Παπανικολάου και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων) πρέπει να πραγματοποιείται ώστε τυχόν προβλήματα να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Η σωστή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Το τεστ κύησης είναι θετικό!
Βασικό είναι το πρώτο υπεηχογράφημα που συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 5ης και 6ης εβδομάδας, μετρώντας από την τελευταία έμμηνο ρύση. Σε αυτό επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σάκου κύησης μέσα στην μήτρα και αποκλείεται η πιθανότητα εξωμητρίου. Αργότερα, στην 6η εβδομάδα, πιστοποιείται και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

Ο πρώτος  έλεγχος της εγκύου είναι εκτεταμένος και εκτός των άλλων περιλαμβάνει τον έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα όπως ηπατίτιδες, σύφιλη και HIV, έλεγχο για Μεσογειακή αναιμία, για θυρεοειδοπάθεια, ταυτοποίηση της ομάδας αίματος και του παράγοντα Rhesus, καθώς και καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η γυναίκα συχνά νιώθει έντονη υπνηλία και κόπωση, δυσανάλογη με την δραστηριότητά της. Συχνές επίσης είναι οι ναυτίες και οι έμετοι, ενώ πολλές γυναίκες εμφανίζουν έντονη ζάλη και ίλιγγο που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε λιποθυμικό επεισόδιο. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε απότομη πτώση της πίεσης, πράγμα σύνηθες στην αρχόμενη κύηση.

Μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας γίνεται το ειδικό υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας που συνοδεύεται από την λήψη αίματος για την εξέταση του PAPP-a. Τα υπερηχογραφικά ευρήματα (ρινικό οστό, κύμα φλεβώδους πόρου, κλπ) σε συνδυασμό με τους αιματολογικούς δείκτες και την ηλικία της μητέρας οδηγούν σε μία στατιστική πιθανότητα για το έμβρυο να πάσχει από κάποια σοβαρή χρωμοσωμική ανωμαλία όπως το Σύνδρομο Down. Η ακρίβεια της εξέτασης αγγίζει το 98%.

Δεύτερο τρίμηνο της κύησης
Συνήθως μετά την 15η εβδομάδα τα δυσάρεστα συμπτώματα της κύησης υποχωρούν και οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα. Στη φάση αυτή ξεκινά η χορήγηση σιδήρου και ασβεστίου. Καθώς η ναυτία έχει υποχωρήσει και η όρεξη έχει επανέλθει, η γυναίκα πρέπει να δώσει προσοχή στη σωστή διατροφή ώστε να μην αυξηθεί το βάρος.

Μεταξύ 21ης και 23ης εβδομάδας πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου. Στο ειδικό αυτό υπερηχογράφημα ελέγχονται λεπτομερώς όλα τα συστήματα του εμβρύου και διαπιστώνονται τυχόν ανωμαλίες διάπλασης.

Μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας πραγματοποιείται η καμπύλη γλυκόζης. Η εξέταση αποσκοπεί στον έλεγχο για εμφάνιση διαβήτη κύησης, μίας κατάστασης που αν μείνει ανεξέλεγκτη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κύηση.

Τρίτο τρίμηνο της κύησης
Η έγκυος αρχίζει να αισθάνεται περισσότερο βάρος, καθώς το μωρό αυξάνει ταχύτατα. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι συχνότερη, κάθε δύο εβδομάδες μέχρι την 36η εβδομάδα και κάθε εβδομάδα από την 36η και μετά. Μεταξύ 30ης και 32ης εβδομάδας γίνεται το υπερηχογράφημα Doppler, στο οποίο εκτός από την ανατομία του εμβρύου ελέγχεται και η αιμάτωση του από τον πλακούντα και μετριούνται οι αντιστάσεις των μητριαίων αγγείων αλλά και της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας.

Τι πρέπει  να θυμάται μία έγκυος:

    Μία φορά τον μήνα επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας. Σε κάθε επίσκεψη μετράται το βάρος και η αρτηριακή πίεση. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι επισκέψεις είναι συχνότερες.
    Στην διάρκεια της κύησης προσέχουμε την διατροφή μας. Καλό είναι η αύξηση του βάρους να μην ξεπερνά τα 10-12 κιλά, εφόσον ξεκινάμε από φυσιολογικό βάρος.
    Ο γιατρός μας είναι ο αρμόδιος να λύσει τις απορίες μας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/