Οδηγίες άσκησης σε άτομα με σκλήρυνση κατα πλάκας

images_3132017_1_7ya2MeOZVnMPM-KOOuUIfA.jpeg

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν ορισμένα μέτρα ασφάλειας εάν θέλουμε το πρόγραμμα άσκησης  να είναι επιτυχής.

Το σημαντικότερο πράγμα που δεν πρέπει να  ξεχνάμε είναι πως δεν πρέπει να το παρακάνουμε .Μπορεί να είχατε ακούσει τα ρητά “διάταση μέχρι πόνου” ή “νιώστε το κάψιμο,” αλλά αυτές οι προσεγγίσεις είναι αντίθετες για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Εάν το παρακάνετε  θα καταλήξετε να έχετε ένα καταπονημένο μυϊκό σύστημα, θα αυξήσετε τον πόνο και θα προκαλέσετε στο  σώμα και το μυαλό σας  να γίνει εξαντλημένο, καταπονημένο, και υπερβολικά κουρασμένο.

Ο έλεγχος από τον γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης είναι σημαντικός.Θα πρέπει να δοθούν οι εξής οδηγίες:

    ο τύπος της άσκησης που είναι καταλληλότερος για σας και εκείνος που πρέπει να αποφύγετε
    η ένταση της άσκησης (πόσο σκληρά πρέπει να γυμνάζετε)
    η διάρκεια της άσκησης και οποιοσδήποτε περιορισμός φυσικής δραστηριότητας

Άλλοι επαγγελματίες εκπαιδευτές, όπως ένας φυσιοθεραπευτής, μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργήσει ένα προσωπικό πρόγραμμα άσκησης που να  ικανοποιεί τις ανάγκες αυτών των ατόμων. Ο τύπος της άσκησης που λειτουργεί καλύτερα για αυτά τα άτομα εξαρτάται από τα συμπτώματα, το επίπεδο ικανότητας, και τη γενική υγεία τους.

Συμβουλές για ασφαλή άσκηση

    Πριν την έναρξη ενός προγράμματος άσκησης απαραίτητη είναι η προθέρμανση, ενώ στο τέλος απαραίτητη είναι η αποθεραπεία.
    Εάν προγραμματίζετε ένα πρόγραμμα για 30 λεπτά, αρχίστε με ένα 10 λεπτο πρόγραμμα άσκησης (συγκεκριμένες ασκήσεις) όπου θα είναι και η καθημερινή σας ρουτίνα άσκησης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
    Αποφύγετε τα ολισθηρά πατώματα, τον χώρο με μη επαρκή φωτισμό, και οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο το άτομό σας.
    Εάν έχετε δυσκολία στην ισορροπία, μπορείτε να κάνετε την άσκηση προσιτή σε εσάς πίανοντας μια μπάρα για να σταθείτε ή κάποιο άλλο αντικείμενο.
    Εάν οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεστε άρρωστοι ή αρχίζετε να πονάτε, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!!!
    Επιλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε και διασκεδάστε με αυτή! Το aqua αερόμπικ, η κολύμβηση,το tai chi και η γιόγκα είναι παραδείγματα ασκήσεων που λειτουργούν πολύ καλά σε  ανθρώπους με ΣΚΠ.

Τι θα έπρεπε να κάνετε εάν νιώσετε υπερθερμία;

Μερικοί άνθρωποι με ΣΚΠ είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματά τους είτε επανεμφανίζονται είτε γίνονται χειρότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος τους.Παρακάτω παρατίθονται κάποια σημεία για να αποφευχθεί η υπερθερμία:

    Μην ασκήστε κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών διαστημάτων της ημέρας (10 π.μ. – 2 μ.μ.).
    Προσπαθήστε να ασκείστε το πρωί ή το βράδυ εάν ασκείστε έξω.
    Πιείτε άφθονα δροσερά υγρά.
    Ενημερωθείτε για το σώμα σας και τη συγκεκριμένη νόσο.
    Εάν παρατηρείτε οποιαδήποτε συμπτώματα που δεν είχατε πριν ξεκινήσετε την άσκηση , τότε μειώστε ή σταματήστε την άσκηση μέχρι να ηρεμήσετε.
    Η κολύμβηση και το aqua αερόμπικ  είναι καλές επιλογές άσκησης  ώστε να διατηρηθούν οι ασκούμενοι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θερμοκρασίας.
    Επίσης, σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αντιολισθητικά πατώματα  γύρω από το χώρο που ασκείστε (πισίνα).

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/