Πρόκειται για το βότανο που, όχι μόνο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά και σύμφωνα με το American Botanical Council, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων τις τελευταίες δεκαετίες(1). Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστούμε τις ευεργετικές του δράσεις.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες παρατηρήθηκαν πρώτη φορά από κάποιες φυλές Ινδιάνων πριν 4 αιώνες περίπου. Ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα, η χρήση της άρχισε να επεκτείνεται και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πρώτες επιστημονικές μελέτες.
Η εχινάκεια έγινε γνωστή εξαιτίας της συμβολής της στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έρχονται στην επιφάνεια δεδομένα που τη συσχετίζουν και με άλλα οφέλη στην υγεία μας. Μάλιστα, ορισμένα από τα συστατικά της, στα οποία οφείλονται οι πολύτιμες ιδιότητές της, είναι αρωματικά έλαια, ινουλίνη, πολυσακχαρίτες, φλαβονεοιδή, παράγωγα καφεϊκού οξέος (εχινακοσίδη, κυναρίνη) αλλά και βιταμίνες όπως C και Ε.
Τόνωση Ανοσοποιητικού συστήματος
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει τη συσχέτισή της με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος(2). Παρόλο που η βιβλιογραφία δεν παρουσιάζει ομοιογένεια αναφορικά με το εύρος της ωφέλειάς της, σήμερα φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τόσο την ένταση των συμπτωμάτων, όσο και τη διάρκεια του κρυολογήματος(3). Ο βασικός μηχανισμός δράσης της έχει να κάνει, κυρίως, με την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων που, ουσιαστικά, αποτελούν την κύρια γραμμή κρούσης του οργανισμού κατά βακτηρίων και ιών. Επιπλέον, η εχινάκεια σχετίζεται με την παραγωγή ιντερφερόνης, που μεταξύ των άλλων διεγείρει την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων.
Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, εμποδίζουν τη δράση του DNA των ιών, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή και την εξέλιξή τους. Μολονότι, η κατανάλωση των αντιβιοτικών περιόρισε τη χρήση της, παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια άρχισε να επανέρχεται στο προσκήνιο, γεγονός που αποτελεί απόρροια της σύγχρονης παγκόσμιας τάσης προς φυσικές εναλλακτικές προσεγγίσεις.
Αντιφλεγμονώδη δράση
Είναι γνωστό ότι οι φλεγμονές αποτελούν την κύρια αιτία δημιουργίας διαφόρων παθήσεων. Η φλεγμονή είναι, ουσιαστικά, η αντίδραση του οργανισμού μας για να αντιμετωπίσει τη δράση εξωτερικών παραγόντων. Διάφορες ασθένειες που συνδέονται με αυτές είναι τα καρδιοαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη καθώς και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Μελέτη του British Columbia University έδειξε ότι η συστηματική πρόσληψη εχινάκειας ανακουφίζει κι αναστέλλει συμπτώματα φλεγμονής στον οργανισμό μας.
Αντικαρκινική δράση
Η εχινακοσίδη είναι ένα συστατικό του βοτάνου, που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πιθανής συσχέτισής της με αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει τη λειτουργία ενός ενζύμου (MTH1) που σχετίζεται τόσο με καταστροφή του DNA, όσο και με απόπτωση των καρκινικών κυττάρων (5). Μεγάλες προσδοκίες φαίνεται να δημιουργούνται, ώστε στο μέλλον, πιθανόν, να χρησιμοποιείται ως μέρος μιας αντικαρκινικής θεραπείας.
Παράλληλα, αν και δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο κάποιες έρευνες έχουν δείξει ευεργετική δράση του εκχυλίσματος εχινάκειας στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ουλίτιδας και αμυγδαλίτιδας (ως συστατικό μίγματος βοτάνων)(6). Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εχινάκεια αποτελεί μια φυσική ασπίδα κατά διαφόρων σύγχρονων παθήσεων κι ένα ουσιαστικό σύμμαχο του ανθρώπου για τη βελτίωση της υγείας του.
Πηγή : http://www.nutrimed.gr