Έχετε ακούσει ότι ο καθένας θα πρέπει να γυμνάζεται, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος εμφανίζει αναπηρία; Αν είστε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ή εμφανίζετε άλλες σωματικές αναπηρίες, είναι αρκετά δύσκολο να φροντίσετε και να διαχειριστείτε τις βασικές καθημερινές ανάγκες και πολύ λιγότερο την γυμναστική.
Ωστόσο, η σωματική άσκηση είναι ακόμα πιο σημαντική για τα άτομα με αναπηρίες. Διατηρεί τη σωματική δύναμη, δίνει ενέργεια, βελτιώνει το στρες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης. Το κλειδί είναι να βρείτε το σωστό είδος άσκησης για την περίπτωσή σας.
Αν είστε σε αναπηρικό αμαξίδιο
Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου μπορεί να επικεντρωθούν σε ασκήσεις αντιστάσεων για τη βελτίωση της δύναμης του άνω μέρους σώματος που θα βοηθήσουν στην μείωση των πιθανοτήτων τραυματισμού. Θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή τους ώστε να πάρουν έγκριση και σωστή καθοδήγηση.
Πηγές Προπόνησης
Γυμναστική μέσω βίντεο: Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε γυμναστική είναι μέσω βίντεο. Η NPHCAD έχει μια λίστα ασκήσεων ενδυνάμωσης μέσω βίντεο για το άνω μέρος του σώματος για τους χρήστες αναπηρικής καρέκλας.
Εξειδικευμένος Εξοπλισμός: Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε περισσότερα, ίσως σκεφτείτε να επενδύσετε σε κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό άσκησης. Υπάρχουν πολλά νέα μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης διαθέσιμα για τα άτομα σε αναπηρικές καρέκλες, καθώς επίσης και κυκλοεργόμετρα χειρός και άλλοι εξοπλισμοί για καρδιαναπνευστική άσκηση.
Γυμνάζοντας το άνω μέρος του σώματος: Mην αφήσετε την έλλειψη ειδικού εξοπλισμού να σας κρατήσει μακριά από την προπόνηση σας. Αν έχετε καλή κινητικότητα στο άνω μέρος, προσπαθήστε να σηκώστε τα χέρια σας κατ ‘ευθείαν από μπροστά σας, διατηρήστε τα ψηλά για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κατεβάστε τα. Στη συνέχεια, σηκώστε τα χέρια σας στα πλάγια (σταματήστε στο ύψος των ώμων), κρατήστε για λίγα δευτερόλεπτα, στην συνέχεια κατεβάστε. Εκτελέστε και τις δυο ασκήσεις για 15-20 επαναλήψεις και καθώς γίνεστε πιο δυνατοί, κρατήστε ελαφριά βαράκια στα χερια. Εκτελέστε περισσότερες ασκήσεις για το άνω μέρος.
Αθλήματα σε αναπηρικό αμαξίδιο: Μια άλλη επιλογή, αν σας αρέσει ο ανταγωνισμός, είναι η δοκιμή οργανωμένων αθλημάτων. Τα αθλήματα σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε εκδηλώσεις κοντά σας, που περιλαμβάνουν μπάσκετ, τοξοβολία, ξιφασκία και άλλα.
Διατηρήστε το σώμα σας ευλύγιστο:Οι διατάσεις και η ευλυγισία είναι επίσης σημαντικά για τη μείωση των πιθανοτήτων τραυματισμού.Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διατείνεται τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του άνω μέρους, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, των χεριών, την πλάτης και του στήθους.
Αν εμφανίζεται κάποια αναπηρία, θα πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά και να γίνεται πιο δημιουργικοί με την άσκηση. Μιλώντας με τον γιατρό, τον φυσιοθεραπευτή ή άλλους εμπειρογνώμονες μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε δραστηριότητες για να κρατήσετε το σώμα σας δυνατό και ενεργό.
Άτομα με προβλήματα ακοής/όρασης
Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ή ακοής έχουν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή και αυτό ισχύει διπλά όταν προσθέτετε το στοιχείο της άσκησης. Ωστόσο, με την συμμετοχή των τυφλών όπως η Marla Runyon, που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον αθλητισμό και την άσκηση.
Όπως κάθε νέο άτομο που ξεκινάει γυμναστική, θα πρέπει να έχετε σαν πρώτο μέλημά σας να ξεκινήσετε αερόβια άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης σταδιακά χρησιμοποιώντας την κατάλληλη εκτέλεση. Μια επιλογή είναι να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο και να ελέγξτε τις επιλογές για personal training. Ένας γυμναστής μπορεί να σας καθοδηγήσει τόσο μέσα στο γυμναστήριο όσο και στον εξοπλισμό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να σας δείξει πώς να εκτελέσετε σωστά τις ασκήσεις, πώς να χρησιμοποιείτε τα αερόβια μηχανήματα με ασφάλεια και να σας βγάλει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης αποκλειστικά για τις ανάγκες σας. Αν σας αρέσει η υπαίθρια γυμναστική μπορείτε να δοκιμάσετε την συμμετοχή σας σε αθλητικές δραστηριότητες. Διάφοροι σύνδεσμοι και αθλητικές ομοσπονδίες είναι καλές πηγές πληροφοριών για άτομα με προβλήματα όραση ή ακοής.
Το να ζεις κάποιος με μια ορισμένη μορφή αναπηρίας μπορεί να είναι κάτι δύσκολο και η άσκηση να φαντάζει ένα ακόμη βάρος στο ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Ωστόσο, με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να μπείτε στον σωστό δρόμο για μια πιο υγιή και λιγότερο αγχωτική ζωή.
Πηγή : https://www.fitstudio.gr/