O φραπέ δεν πειράζει το στομάχι. Νέα ελληνικά δεδομένα!

images_1322017_2_913690907.jpeg

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως και έτσι δικαιολογημένα οι επιδράσεις του στην υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα τομέα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες υγείας αλλά και τους ερευνητές γενικότερα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τον στιγμιαίο καφέ στο μυαλό τους ως ένα «βαρύ» για το στομάχι (και το γαστρεντερικό γενικότερα) ρόφημα, κυρίως λόγω της έκκρισης υδροχλωρικού οξέος που προκαλεί η κατανάλωσή του, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλους τους καφέδες. Η βιβλιογραφία σε αυτό το πεδίο ήταν ανεπαρκής, μέχρι πριν λίγο καιρό που ερευνητικά δεδομένα δημοσιεύθηκαν και μάλιστα από τον ελληνικό χώρο. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal μια μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο γαστρεντερικό σύστημα.

Συγκεκριμένα…
Στη μελέτη συμμετείχαν 40 υγιείς ενήλικες, 20 άντρες και 20 γυναίκες, ηλικίας 20-55 ετών. Οι εθελοντές κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg).

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, βάζοντας τέλος στο μύθο που θέλει τον κρύο στιγμιαίο καφέ, δηλαδή το φραπέ, να επηρεάζει το στομάχι.

Συμπερασματικά, μια ελληνική μελέτη ήρθε να δώσει τέλος σε ένα μύθο που απασχολεί το αγαπημένο μας ρόφημα. Τα καλά νέα είναι ότι τα υγιή άτομα μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν 2-4 ποτήρια/κούπες στιγμιαίου καφέ όπως συνίσταται καθώς τα ποικίλα βιοενεργά συστατικά του καφέ έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά για την υγεία οφέλη.

Θυμηθείτε… η σωστή «συνταγή» για να παρασκευάσετε τον αγαπημένο σας στιγμιαίο καφέ περιλαμβάνει 1,5 κουταλάκι του γλυκού καφέ στη ζεστή του εκδοχή και 2 κουταλάκια του γλυκού για την παρασκευή του φραπέ.

Πηγή :  http://www.nutrimed.gr