Τροφές κατά της δυσκοιλιότητας!

images_322017_2_ace2a48d4b18b025191b1b37254d4d7d_w600.jpg

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας για το γενικό πληθυσμό, όπως προκύπτει από παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας διενήργησε πανελλαδική έρευνα το Μάρτιο 2007 σε πάσχοντες από δυσκοιλιότητα η ανάλυση των δεδομένων της οποίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας και στη χώρα μας καθώς η δυσκοιλιότητα αφορά 1 στους 5 Έλληνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μερικές τροφές που δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι οι παρακάτω:

Αχλάδια: Τρώγοντας αχλάδια, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τα αχλάδια είναι φυσικές πηγές σορβιτόλης. Η σορβιτόλη είναι γνωστή για την καθαρτική της δράση εντός του παχέος εντέρου.

Ξερά Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι μία καλή πηγή διαιτητικών ινών οπότε συνίσταται στα άτομα με δυσκοιλιότητα.
Παπάγια: Η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεΐνών και περισσότερο των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Νερό: Αν και δεν είναι τρόφιμο, το νερό περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό, λόγω της ζωτικής σημασίας της στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Στην πραγματικότητα, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να έχουν το αντίθετα αποτελέσματα στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Όσο αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό.

Σύκα: Αποξηραμένα ή μη αποτελούν εξαιρετική τροφή κατά της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείτε πλήρως από τη δράση τους να τα τρώτε με τη φλούδα τους, καθώς οι περισσότερες από τις ίνες τους βρίσκονται στη φλούδα τους.
Παντζάρια & Σπανάκι: Είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.

Μπάμιες: Για να διατηρήσετε το μεγαλύτερο μέρος των υγιεινών θρεπτικών ουσιών και ενζύμων τους καλό θα είναι να τις μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σέλινο: Το σέλινο είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C, E και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

Λιναρόσπορος: Σε μία μελέτη σε υγιείς ενήλικες διαπιστώθηκε ότι όσοι ενσωμάτωσαν στη διατροφή τους το λιναρόσπορο παρουσίασαν αύξηση κατά 30% της κινητικότητας του εντέρου τους εντός τεσσάρων εβδομάδων.
Βρώμη: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ βρώμης. Η βρώμη είναι ιδιαιτέρα θρεπτική και αποτελεί εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι γνωστές για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Συνδυάστε τη με ένα ποτήρι ξινόγαλο για καλύτερα αποτελέσματα.

Γιαούρτι με προβιοτικά: Είναι τα γιαούρτια που περιέχουν επιλεγμένα στελέχη ευεργετικών μικροοργανισμών (π.χ. actiregularis) και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας και λειτουργίας. Όταν μιλάμε για προβιοτικά συστατικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Άλλες πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν είναι η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι και μέλι ή ένα δροσερό ποτήρι νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα μαγνησίας (milk of magnesia) το πρωί με το που θα ξυπνήσετε.

Πηγή : http://diatrofiki-pyramida.gr/