Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος 1 κιλό
Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Κόλιανδρος 1 κουτάλι της σούπας
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ.
Μελιτζάνες 5 τεμ.
Αλάτι-πιπέρι
Για την σάλτσα
Ντομάτες φρέσκιες ώριμες 3 ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια
Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Ντοματοπολτός 1 1/2 κουταλιά της σούπας
Βασιλικός φρέσκος 2 κουταλιές του γλυκού ψιλοκομμένος
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για να ξεπικρίσουν. Στην συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί που πρώτα το έχουμε λαδώσει, τις απλώνουμε και τις ψήνουμε ελάχιστα και από τις 2 πλευρές τους, μέχρι να μαραθούν για περίπου 15 λεπτά και τις βγάζουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα με λίγο νερό για να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τον κιμά, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι, τα τριμμένα κρεμμύδια, μαζί με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Παίρνουμε μία-μία τις φέτες μελιτζάνας και τυλίγουμε κάθε σουτζουκάκι. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Κατά διαστήματα αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα μας να βράσουν για περίπου 20 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη). Όταν τα σουτζουκάκια μας φτάσουν προς το τέλος του ψησίματος προσθέτουμε την σάλτσα που φτιάξαμε και αφήνουμε τα σουτζουκάκια να ψηθούν για ακόμη 20-25 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε αν θέλουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/