Υλικά
Σαρδέλες 1 κιλό
Φινόκιο 1 τεμ.
Κρεμμύδι μεγάλο 1 τεμ.
Ντομάτες ώριμες 3 τεμ.
Σκόρδο 2 σκελίδες
Λεμόνια 2 τεμ.
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Αλάτι-πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/2 ματσάκι
Ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες κόβοντας το κεφάλι και αφαιρώντας το κεντρικό κόκκαλο. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Από το φινόκιο αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και το κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, το ίδιο κάνουμε με το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε ένα μακρόστενο ταψί τοποθετούμε εναλλάξ μια ντομάτα- ένα κρεμμύδι , μέχρι να καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε μαζί με λίγη ρίγανη και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τοποθετούμε πάνω στις ντομάτες και τα κρεμμύδια τα κλειστά φιλέτα σαρδέλας. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε πάνω στις σαρδέλες τις λεπτές φέτες του φινόκιου και μια στρώση ροδέλες ντομάτας. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό από το ένα λεμόνι. Το δεύτερο λεμόνι το κόβουμε λεπτές φέτες και τις βάζουμε αραιά πάνω από τις ντομάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Νερό δεν βάζουμε γιατί θα βγάλουν οι ντομάτες χυμό. Αφού ψηθούν τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/