Πώς να βελτιώσετε την εργασιακή σας απόδοση

images_322017_2_2100_ml_officelunch_0713.jpg

Η ισορροπία στη διατροφή ενός ανθρώπου, κυρίως τις ώρες που βρίσκεται στη δουλειά, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στη λειτουργικότητά του όσο και στον έλεγχο του βάρους, καθώς οι ώρες στη δουλειά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου του.

Και για του λόγου το αληθές…

Γνωρίζετε ότι το φαγητό που τρώτε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας; Η συνεχής και ‘άτσαλη’ κατανάλωση ακατάλληλων μικρών γευμάτων, ιδίως αν αυτό γίνεται μπροστά στον υπολογιστή, σας φορτώνει με αρκετές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνετε και μετά νιώθετε έντονο φούσκωμα και πρήξιμο; Νιώθετε άγχος και στρες στην εργασία σας γιατί πρέπει να προλάβετε να τα κάνετε όλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα;

Καταπολεμήστε όλα τα παραπάνω επιλέγοντας προσεκτικά τι τρώτε…

Πρώτα απ’ όλα… όσο δύσκολο κι αν ακούγεται δεν υπάρχει καλύτερη λύση από αυτήν του τάπερ! Πάρτε το απόφαση και μπείτε στη νοοτροπία του ‘φτιάχνω τάπερ με φαγητό από το σπίτι για το μεσημεριανό μου γεύμα στη δουλειά’.

Ύστερα… επιλέξτε κάτι που να μη βαραίνει το στομάχι. Από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε, αρχίζει σταδιακά και η διαδικασία της πέψης. Η πέψη είναι μία διαδικασία που απαιτεί ενέργεια από τον οργανισμό αλλά και σωστή κυκλοφορία του αίματος στο στομάχι και το έντερο. Αυτός είναι και ένας λόγος που μετά το φαγητό αισθανόμαστε ότι έχουμε πέσει σε λήθαργο! Έτσι, ένας μη ισορροπημένος τρόπος διατροφής τις ώρες εργασίας όχι μόνο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υποτονικοί αλλά μπορεί να επηρεάσει και την εργασιακή μας απόδοση! Γι’ αυτό αποφύγετε φαγητά με σάλτσες, πολλά μπαχαρικά και πολλά λιπαρά και προτιμήστε ελαφριά τρόφιμα με υδατάνθρακες σε συνδυασμό με πρωτεΐνη για περισσότερη ενέργεια.

Tip: Για μια πιο ισορροπημένη και ελαφριά επιλογή πρωτεϊνών στο μενού σας μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα σόγιας όπως κριθαράκι με σόγια, κεμπάπ σόγιας και κιμά σόγιας, ή σπαγγέτι σόγιας, καθώς έτσι θα προσλάβετε την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνών γλιτώνοντας τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος!

Επιλέξτε τρόφιμα ευτυχίας… Φυσικά και δεν υπάρχουν τρόφιμα που φέρνουν την ευτυχία, όμως υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που μπορούν να κατευνάσουν το νευρικό μας σύστημα και να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το στρες και το άγχος. Αυτά δεν είναι άλλα από τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Κι αυτό γιατί πέρα από το ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, στη λειτουργία του εντέρου αλλά και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, έχουν ακόμα ένα πλεονέκτημα ότι συνοδεύονται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις λεγόμενες βιταμίνες της ευτυχίας, αφού δρουν στο νευρικό σύστημα και είναι πολύ βοηθητικές στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης!

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε Μαγγάνιο και σε Μαγνήσιο. Κι αυτό γιατί; Πολύ απλά γιατί το μαγγάνιο βοηθά στη διαδικασία της πέψης και συνεργάζεται και με τις βιταμίνες Β για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες, την ενίσχυση της μνήμης και τη μείωση της κόπωσης. Από την άλλη μεριά, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρά μας αφού συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Πού θα τα βρείτε; Σε προϊόντα ολικής άλεσης όπως πλιγούρι, καστανό ρύζι ή ρύζι με φλοιό, σπαγγέτι ολικής άλεσης και νιφάδες ολικής άλεσης. Επιπλέον στους ξηρούς καρπούς, στη σόγια, στo μούσλι, στις νιφάδες βρώμης, σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια, τον αρακά και σε ορισμένα φρούτα π.χ πορτοκάλια, μπανάνες.

Φτιάξτε λοιπόν ταπεράκια με: Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, πλιγούρι και τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή αυγό βραστό, μακαρονάδα με σπαγγέτι ολικής ή σπαγγέτι με σόγια, ρύζι καστανό ή αναποφλοίωτο με λαχανικά όπως κολοκύθι, πιπεριές, ντομάτα κτλ και συνδυάστε τα με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, άπαχο κρέας όπως ψαρονέφρι ή κοτόπουλο, κιμά ή κεμπάπ σόγιας.

Σκεφτείτε συνδυαστικά… γιατί αν καταναλώσετε ένα γεύμα που είναι ναι μεν πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά χαμηλό σε πρωτεΐνη, τότε θα πάρετε μια μικρή παροδική δόση ενέργειας αλλά πολύ σύντομα η κούραση και η κόπωση θα επανέλθουν.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr