Μοσχαρίσια πλευρά στον φούρνο

images_1522017_mosxarisia-pleura-ston-fourno-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Πλευρά μοσχαριού 2 κιλά    
    Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο    
    Σκόρδο 2 σκελίδες    
    Πάπρικα γλυκιά 1 κουτάλι της σούπας    
    Αλάτι-πιπέρι
    Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας    
    Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Κρασί κόκκινο 1 ποτήρι του νερού    
    Ελαιόλαδο 1 1/2 κούπα του τσαγιού    
    Νερό ζεστό    

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πλευρά και τα βάζουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Τα τοποθετούμε σε μια γάστρα ή σε πυρίμαχο σκεύος για να το μαρινάρουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Προσθέτουμε την πάπρικα,το πιπέρι,την μουστάρδα,το κύμινο,το κρασί και το μισό ελαιόλαδο (δεν βάζουμε το αλάτι για να αποφύγουμε να σκληρύνει το κρέας). Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και τα προσθέτουμε στο κρέας μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι ή με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το κρέας για περίπου 15 λεπτά (ίσα να θωρακιστεί).Προσθέτουμε νερό ζεστό , τόσο ώστε να καλύψουμε μέχρι την μέση τα πλευρά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, σκεπάζουμε με καπάκι ή λαδόκολλα και το αφήνουμε να ψηθεί.  Παρακολουθούμε να μη μείνει χωρίς νερό ενώ στα τελευταία 40 λεπτά ψησίματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το  αλάτι. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο. Συνοδεύεται πολύ ωραία με πατάτες φούρνου ή πιλάφι.

*Καλό θα είναι να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μην μας κόψει τα πλευρά με τον μπαλτά, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μικρά οστά στο φαγητό μας.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/