Υλικά
Άχνη ζάχαρη 1 ποτήρι νερού
Φυτικό βούτυρο 1 κεσεδάκι
Αυγά 3
Κακάο 1 πακέτο
Βανίλια 1
Νερό 1 φλυτζανάκι καφέ
Για το παντεσπάνι
Αυγά 5
Ζάχαρη 1 ποτήρι νερού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 ποτήρι νερού
Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά σούπας κοφτή
Βανίλια 1
Νερό 1 ποτήρι (όχι πολύ γεμάτο)
Για το σιρόπι
Νερό 1 ποτήρι
Ζάχαρη 2 κουταλιές σούπας
Ουίσκυ 1/2 φλυτζάνι καφέ
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το παντεσπάνι,ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Στρώνουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μας λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφού δούμε ότι τρυπώντας το με ένα μαχαίρι δεν αφήνει καθόλου από το υλικό του πάνω στην λεπίδα του μαχαιριού το βγάζουμε από τον φούρνο,τοποθετούμε πάνω του μία πετσέτα κουζίνας και το περιχύνουμε με το σιρόπι που φτιάξαμε ανακατεύοντας νερό, ζάχαρη και ουίσκυ. Το τυλίγουμε προσεκτικά να μην σπάσει (όπως είναι με την πετσέτα) και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Φτιάχνουμε την γέμιση λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία αφράτη κρέμα. Αφού έχει κρυώσει καλά το παντεσπάνι, το ανοίγουμε, αφαιρούμε την πετσέτα και απλώνουμε την κρέμα (κρατάμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας για να το στολίσουμε από πάνω). Το τυλίγουμε ξανά προσεκτικά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα που κρατήσαμε από πάνω. Αν θέλουμε τραβάμε γραμμούλες με ένα πιρούνι για να μοιάζει με κορμό δέντρου. Τέλος το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/