Υλικά
Κατσίκι ή αρνί 2 1/2 κιλά
Καρβέλι από ζυμωτό ψωμί 1 τεμ. περίπου 2 κιλά
Βούτυρο ή μαργαρίνη 3-4 κουταλιές της σούπας
Πατάτες 3 τεμ. κομμένες σε κύβους
Χυμό λεμονιού από 1 1/2 λεμόνι
Ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
Σκόρδο 2 σκελίδες
Κεφαλογραβιέρα 200 γρ. κομμένη σε κύβους
Καπνιστό τυρί 200 γρ. κομμένο σε κύβους
Αλάτι 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
Μπέικον 5 φέτες κομμένο σε μικρά κομμάτια
Πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Νερό 2 φλυτζάνια του τσαγιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρέας καλά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο ή μαργαρίνη και τις σοτάρουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε μέσα στις πατάτες. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το κρέας, τον χυμό λεμονιού, το μπέικον, τα τυριά, την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Κόβουμε από το καρβέλι το πάνω μέρος σαν καπάκι, του αφαιρούμε την ψίχα και αφήνουμε 2 πόντους μόνο από την ψίχα του. Την ψίχα που αφαιρέσαμε την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο καρβέλι, κλείνουμε με το καπάκι και αλείφουμε όλο το ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο νερό. Το τυλίγουμε με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 40 λεπτά. Τρώγεται ζεστό.
* Σχετικά με το ζυμωτό ψωμί βλ αντίστοιχη συνταγή Ψωμί σπιτικό το οποίο ψήνεται πρώτο ή μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, αλλά φυσικά και με καρβέλι από αρτοποιείο μπορούμε να υλοποιήσουμε την συνταγή.
Πηγή : http://www.chefoulis.gr/